elektronisk motorstyring

Elektronisk motorstyring er et integrert elektronisk system for styring av forbrenningsmotorer.

Faktaboks

Uttale
elektronisk mˈotorstyring
Også kjent som

EVC (av engelsk elektronic vehicle control)

Slike styringssystemer er utviklet blant annet som følge av strengere krav til utslipp av forurensende avgasser fra bilmotorer. De elektroniske systemene utsettes ikke for slitasje slik mekaniske systemer blir, og de kan programmeres og kalibreres slik at de regulerer forholdene etter motorens behov under alle turtall og belastningsforhold.

Alle personbiler innført i Norge etter 1989, og alle varebiler innført etter 1992, er utstyrt med elektronisk motorstyring. Systemene benyttes både på bensin og dieselmotorer, og kan finnes i alle typer kjøretøyer, anleggsmaskiner og båtmotorer. Enkelte systemer kan variere motorens ytelse og optimalisere på drivstofforbruk, på kraft eller motorlevetid.

Elektronisk motorstyring av bensinmotorer. Skjematisk fremstilling av systemet med elementene.

Av /Store norske leksikon ※.

Oppbygging

I de første systemene var tenningsanlegg, bensininnsprøytningssystem og system for kontroll av automatisk girkasse separate systemer. I de senere år har disse blitt bygd sammen til et komplett motorstyringssystem, der tenningsnøkkelen er den eneste bevegelige delen i systemet.

Sentralt i systemet sitter en eller flere samkjørte datamaskiner som regulerer alle forhold som påvirker motorens drift og kjøretøyets egenskaper. Informasjon om driftstilstanden gis av følere (sonder) på motor og girkasse, fra hjuloppheng og bremser, samt fra sjåføren (gasspedal/bremsepedal og styring). Ut fra innkomne signaler og forhåndsprogrammering, kalkuleres verdier for bensinmengde og tenningstidspunkt for hver enkelt motorsylinder. I tillegg reguleres rensesystemer, automatkassens funksjon, klimaanlegg, og så videre. Det kan være flere titalls ulike komponenter som er kontrollert av styringsenheten.

Dersom det skulle oppstå feil på noen av følerkretsene, vil styringsenheten legge inn en erstatningsverdi umiddelbart. Motoren vil fungere som normalt, og i de fleste tilfeller vil ikke brukeren merke feilen på annen måte enn ved noe høyere bensinforbruk eller noe lavere ytelse. Styresentralen legger inn en feilkode som kan leses av ved hjelp av spesielt diagnoseutstyr når bilen er inne for service.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg