Elektrisk forskyvning, elektrisk flukstetthet, fysikalsk størrelse lik produktet av den elektriske feltstyrke, E, og permittiviteten, ε. Den betegnes som regel med D, og har dimensjon ladning per flateenhet. Elektrisk forskyvning er definert som en vektorstørrelse med divergens lik den elektriske ladningstetthet.

Den elektriske feltstyrken skyldes dels frie ladninger, dels ladninger som er bundet i et stoff (dielektrikum) og som bidrar til feltet når stoffet polariseres. Det viser seg hensiktsmessig å skille mellom feltene fra disse to formene for ladning.

I planparallelle felt kan virkningen av de frie ladningene beskrives ved hjelp av den elektriske forskyvning, mens den avsvekking som feltet blir utsatt for inne i et dielektrikum, beskrives ved polarisasjonsvektoren P, slik at man der har E = (D − P) · ε0, mens man i vakuum har E = D0, der ε0 er permittiviteten i det tomme rom, som er en konstant.

I isotrope stoffer (dvs. materialer som har samme egenskaper i alle retninger), er D og P proporsjonale med E, og man skriver D = kε0E og P = κε0E hvor k er stoffets relative permittivitet (tidligere kalt dielektrisitetskonstant) og κ er den elektriske susceptibilitet, lik k – 1.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.