eldreråd

Artikkelstart

Eldreråd er rådgivende organ om eldrepolitikk i fylkeskommuner, kommuner og bydeler. Alle saker som gjelder eldre skal forelegges rådet. Rådet kan også ta opp saker på eget initiativ. Dette skal sikre en bred, åpen og tilgjengelig medvirkning i alle viktige saker som gjelder eldre selv.

Alle kommunene og fylkeskommunene er i henhold til kommuneloven fra 2019 pliktig å ha et eldreråd. Medlemmene av eldrerådet regnes som folkevalgte, på linje med andre som sitter i folkevalgte organer.

Saker i eldrerådene

Alle saker som gjelder eldres levekår skal behandles av eldrerådet før kommunestyret eller fylkestinget behandler sakene.

Rådets rolle er å gi anbefalinger og innspill. Det er opp til kommunen og fylkeskommunen å fatte vedtak i de enkelte sakene, men rådets anbefalinger skal følge alle saksdokumentene fram til vedtak er fattet. Rådet skal sikre at perspektivet til eldre blir synliggjort og de kan uttale seg om både små og store saker. Dette kan for eksempel være kommunens årsbudsjett, og saker knyttet til transport og tilgjengelighet, boligutbygging, helse-, pleie og omsorg, velferdsteknologi, kultur, idrett og friluftsliv og frivillighetspolitikk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg