eksitere

(a) Eksempel på en eksitasjonsprosess: et elektron i grunntilstanden absorberer et foton og eksiteres til et høyere energinivå. (b) Eksempel på henfall fra en eksitert tilstand: et elektron i en eksitert tilstand avgir et foton og vender tilbake til grunntilstanden.
Illustrasjon av grunntilstand, eksiterte tilstander samt eksitasjonsprosessen for et elektron i et atom. av . CC BY SA 3.0

Eksitere er en prosess i fysikk hvor energien til en partikkel eller samling med partikler øker.

Faktaboks

Uttale
eksitˈere

Økningen skjer i forhold til et referansenivå for energi. Dette nivået er oftest den lavest tillatte energien som partikkelen eller samlingen med partikler kan inneha.

Fysisk beskrivelse

  • I atom- og kjernefysikken sier man at et system (atom, molekyl, kjerne) blir eksitert når det i vekselvirkning med andre partikler eller elektromagnetisk stråling (fotoner) bringes fra sin vanlige, laveste energitilstand (grunntilstanden) til en tilstand med høyere energi (se figur). Det eksiterte systemet vil gå tilbake til grunntilstanden ved å sende ut energi i form av fotoner. Hvis systemet tilføres nok energi, kan det også brytes helt i stykker.
  • I elementærpartikkelfysikken er et system av kvarker, det vil si en hadronisk partikkel, eksitert når det bringes til en høyere energitilstand. Slike eksiterte systemer gis ofte egne navn, for eksempel kan deltaresonanser betraktes som eksiterte nukleoner.

Når et system bringes til en eksitert tilstand, forblir systemet som regel kun i den eksiterte tilstanden en kort tid. Dette kalles levetiden til den eksiterte tilstanden. Ved å avgi energi, vender systemet tilbake til den stabile grunntilstanden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg