eksistensialpsykologi

Artikkelstart

Eksistensialpsykologi er en retning innen klinisk psykologi som i sin tilnærming til lidende mennesker baserer seg på den filosofiske eksistensialisme, og spesielt arbeidene til Kierkegaard, Heidegger og Sartre.

Eksistensialpsykologien legger vekt på menneskets frihet til selv å velge, dets ansvar og mulighet for selv å finne meningen med livet. Eksistensialpsykologien nedbetoner evolusjonsteori og de biologiske aspektenes betydning for menneskets liv og lidelse. Eksistensialpsykologien vil derfor i sin mest rendyrkede form være imot begreper som sykdom, diagnose og behandling i møte med psykisk lidende mennesker. Symptomer forstås i stedet som meningsfylte og reelle opplevelser som kan hjelpe pasienten til dypere forståelse av seg selv og sin situasjon.

Terapeutens oppgave vil i større grad enn ved andre terapiformer være som medmenneske, et forbilde, som skaper en atmosfære som fremmer tankens frihet og selvrefleksjon. Retningen ble særlig utviklet i tiårene som fulgte etter den annen verdenskrig med sveitserne Ludwig Binswanger og Medard Boss som sentrale personer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg