Eksistensialpsykologi er en retning innen klinisk psykologi som i sin tilnærming til lidende mennesker baserer seg på den filosofiske eksistensialisme, og spesielt arbeidene til Kierkegaard, Heidegger og Sartre.

Eksistensialpsykologien legger vekt på menneskets frihet til selv å velge, dets ansvar og mulighet for selv å finne meningen med livet. Eksistensialpsykologien nedbetoner evolusjonsteori og de biologiske aspektenes betydning for menneskets liv og lidelse. Eksistensialpsykologien vil derfor i sin mest rendyrkede form være imot begreper som sykdom, diagnose og behandling i møte med psykisk lidende mennesker. Symptomer forstås i stedet som meningsfylte og reelle opplevelser som kan hjelpe pasienten til dypere forståelse av seg selv og sin situasjon.

Terapeutens oppgave vil i større grad enn ved andre terapiformer være som medmenneske, et forbilde, som skaper en atmosfære som fremmer tankens frihet og selvrefleksjon. Retningen ble særlig utviklet i tiårene som fulgte etter andre verdenskrig med sveitserne Ludwig Binswanger og Medard Boss som sentrale personer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg