ekokkokinose

Artikkelstart

Ekokkokinose er en sykdom som skyldes parasittene Echinococcus granulosus og Echinococcus multilocularis (små bendelormer) og som kan overføres fra dyr til mennesker (zoonose).

Faktaboks

Uttale
ekokkokinˈose

Begge parasittene har det voksne stadiet i tarmen hos rovdyr, for eksempel rev og hund. Mennesker som får i seg egg, for eksempel fra egg i pelsen hos infiserte hunder eller via forurenset bær og sopp, blir mellomvert for parasittene.

E. granulosus forårsaker dannelse av væskefylte hulrom eller cyster, E. multilocularis svulstlignende prosesser på forskjellige steder i kroppen der larvene utvikler seg. Ekinokokkose er en rapportpliktig sykdom (Gruppe B).

I Norge

Frem til 1950-årene forekom E. granulosus hos cirka 10 prosent av reinslaktene, men har på grunn av systematisk parasittbekjempelse hos gjeterhunder og mindre bruk av rått slakteavfall fra rein som hundemat – ikke vært påvist hos reinsdyr etter 1990.

Hos storfe har den ikke vært påvist siden 1987. E. multilocularis har aldri vært påvist i fastlands-Norge, men finnes på Svalbard og i resten av Europa. I Sverige ble parasitten første gang påvist i februar 2011. Alle hunder som blir importert til Norge må behandles med medisiner som dreper parasitten.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg