ekokkokinose

Ekokkokinose er en sykdom som skyldes parasittene Echinococcus granulosus og Echinococcus multilocularis (små bendelormer) og som kan overføres fra dyr til mennesker (zoonose).

Faktaboks

uttale:
ekokkokinˈose

Begge parasittene har det voksne stadiet i tarmen hos rovdyr, for eksempel rev og hund. Mennesker som får i seg egg, for eksempel fra egg i pelsen hos infiserte hunder eller via forurenset bær og sopp, blir mellomvert for parasittene.

E. granulosus forårsaker dannelse av væskefylte hulrom eller cyster, E. multilocularis svulstlignende prosesser på forskjellige steder i kroppen der larvene utvikler seg. Ekinokokkose er en rapportpliktig sykdom (Gruppe B).

I Norge

Frem til 1950-årene forekom E. granulosus hos ca. 10 % av reinslaktene, men har på grunn av systematisk parasittbekjempelse hos gjeterhunder og mindre bruk av rått slakteavfall fra rein som hundemat – ikke vært påvist hos reinsdyr etter 1990.

Hos storfe har den ikke vært påvist siden 1987. E. multilocularis har aldri vært påvist i fastlands-Norge, men finnes på Svalbard og i resten av Europa. I Sverige ble parasitten første gang påvist i februar 2011. Alle hunder som blir importert til Norge må behandles med medisiner som dreper parasitten.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg