Mannsdrakt bestående av filtlue (dansk: floshue), kåpe, kofte og belte; gravfunn fra Trindhøj vest for Kolding, Danmark.

Eikekistegraver (mannsdrakt) av Nationalmuseet, København/KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Eikekistegraver, forhistoriske graver der den døde har vært lagt i en uthult eikestamme med en haug av gress- eller lyngtorv over. Kistene er i enkelte tilfeller spesielt godt bevart fordi de er blitt innkapslet i en konserverende, fuktig kjerne av aurhelle, som har dannet seg i gravhaugen etter at den ble bygd. Aurhellen har holdt på fuktigheten som gress- eller lyngtorven har sugd til seg.

Det er funnes spesielt mange eikekistegraver i Danmark.

Fra eikekistegraver har vi fått kunnskap om menneskers antropologi, klesdrakt og gravgods. Eikestammer ble benyttet som gravkister i enkeltgravskulturen, men eikekistegraver med spesielt gode konserveringsforhold kjennes bare fra eldre bronsealder.

Borum Eshøj, en gravhaug vest for Århus, inneholdt tre eikekistegraver. Sentralt i haugen fantes graven til en mann i 50–60-årsalderen som har vært cirka 170 centimeter høy, med blondt hår. Den andre mannsgraven er av en 20–22 år gammel mann som også var blond og cirka 166 centimeter høy. Den tredje graven inneholdt restene av en kvinne i 50–60-årsalderen med langt, lyst, flettet hår.

En annen berømt eikekistegrav er Egtved-graven fra Vejle-området. Kisten inneholdt restene av en ung kvinne i 18–25-årsalderen, cirka 160 centimeter høy. Ved føttene hennes lå de brente bena av et 8–9 år gammelt barn. Andre kjente eikekistegraver er Skrydstrup- og Muldbjerg-funnene.

Det er særlig med hensyn til kunnskapen om drakten fra eldre bronsealder at eikekistegravene har gitt viktige bidrag. Nesten fullstendige mannsdrakter kjennes fra Borum Eshøj, Muldbjerg og Trindhøj. Mennene har vært kledd i en ullkofte eller et lendeklede med belte. Dessuten har de hatt en kappe som har vært oval eller bønneformet. En rundpullet lue med utvendig floss har også hørt med. På føttene har mennene trolig hatt lærsko, en slags mokasiner.

Kvinnedrakten kjennes fra Skrydstrup-, Egtvedt- og Borum Eshøj-gravene. På overkroppen har kvinnene hatt en kort, busserullignende bluse med ermer og et snoreskjørt eller eventuelt et langt skjørt som har bestått av ett tøystykke, holdt sammen av et belte. Skrydstrup-kvinnen hadde lue, og håret var satt opp i en kunstferdig frisyre holdt sammen av hestehår. Om anklene var viklet firkantede tøystykker. Det var også bevart rester av en slags mokasin. Den døde var dekket av to store ulltepper.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.