egyptisk mau

Egyptisk mau
.
Lisens: CC BY 2.0
Egyptisk mau
.

Artikkelstart

Egyptisk mau er en korthåret, slank katterase, med små flekker i pelsen. Den ansees som etterkommer av en katt som ble holdt i Det gamle Egypt.

Beskrivelse

Egyptisk mau er en middels stor, slank og atletisk katt. Bakbeina er lange, slik at det ser ut som katten står på tå. Øynene er store, mandelformede, stikkelsbærgrønne og uttrykksfulle. Pelsen er tett og mønstret med store eller, som regel, små prikker over det meste av kroppen. De er godkjent i tre fargevarianter; sølv, bronze og smoke.

Historikk

For rundt 3500 år siden hjalp kattene i Egypt til med å holde avlingene trygge, og ble dermed tilbedt som guder. Senere ble korn fraktet med skip fra Egypt til europeiske land, sammen med katter for å holde kornet trygt for mus og rotter. Dermed endte en del egyptiske katter opp i europeiske land.

Etter andre verdenskrig var kattene fra Egypt nesten utryddet. Den russiske prinsessen Nathalie Troubetskoy var i eksil i Italia der hun fikk tre egyptiske katter i gave. Hun lærte seg historien bak disse, og bestemte seg for å avle på dem. I 1956 flyttet Nathalie med tre katter til USA og startet verdens første oppdrett av egyptisk mau. Mau er et egyptisk ord for katt. Senere har det blitt importert flere katter til avlsbasen, og flere oppdrettere har kommet til. Rasen ble godkjent av FIFe i 1992.

Atferd

Egyptisk mau er nysgjerrige, glade og intelligente katter. De liker å ligge i fanget og kose, men også å leke. De er glad i både dyr og mennesker, og knytter et spesielt sterkt bånd til ett eller to mennesker i husholdningen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg