eggalbumin

Eggalbumin og andre proteiner bygges opp av lange kjeder med aminosyrer, som foldes i tredimensjonale strukturer.
Illustrasjon av eggalbumins struktur av /iStock. Gjengitt med tillatelse

Eggalbumin er et protein som utgjør hovedbestanddelen av eggehvite, om lag 75 %.

Faktaboks

eggalbumin
ovalbumin
Uttale
eggalbumˈin
Også kjent som
ovalbumin

Eggalbumin er et protein med molekylvekt 45 000, bestående av en enkelt polypeptidkjede med ca. 400 aminosyrer.

Det er vist at eggalbumin dannes i hønens eggleder når hormonet østradiol, bundet til en stradiolreseptor, når eggledercellenes kromatin (DNA). Der utløses syntesen av messenger-RNA for eggalbumin.

Eggalbumin tjener som aminosyrelager for det voksende embryoet. Det brukes i næringsmiddelindustrien, som klaringsmiddel for løsninger, i sukkerraffinering og til fremstilling av klebestoffer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg