eggalbumin

Eggalbumin og andre proteiner bygges opp av lange kjeder med aminosyrer, som foldes i tredimensjonale strukturer.

Eggalbumin er et protein som utgjør hovedbestanddelen av eggehvite, om lag 75 %.

Faktaboks

uttale:
eggalbumˈin
også kjent som:
ovalbumin

Eggalbumin er et protein med molekylvekt 45 000, bestående av en enkelt polypeptidkjede med ca. 400 aminosyrer.

Det er vist at eggalbumin dannes i hønens eggleder når hormonet østradiol, bundet til en stradiolreseptor, når eggledercellenes kromatin (DNA). Der utløses syntesen av messenger-RNA for eggalbumin.

Eggalbumin tjener som aminosyrelager for det voksende embryoet. Det brukes i næringsmiddelindustrien, som klaringsmiddel for løsninger, i sukkerraffinering og til fremstilling av klebestoffer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg