Effusjon er lekkasje av gass gjennom en liten åpning.

Faktaboks

Uttale
effusjˈon
Etymologi
av latin ‘utstrømming’

Effusjonsfarten (den gassmengden som lekker ut per tidsenhet) er omvendt proporsjonal med kvadratroten av gassens molekylvekt. Gasser med liten molekylvekt lekker derfor mye raskere ut gjennom små åpninger enn gasser med større molekylvekt. Dette brukes blant annet til å påvise metangass i kullgruver. Man bruker da en beholder som er fylt med ren luft og har små åpninger eller porer i veggen. Den lette metangassen vil hurtig lekke inn i beholderen gjennom porene, slik at trykket i beholderen stiger.

Effusjon har stor betydning i høyvakuumteknikk, blant annet i lekksøkere, hvor man leder en strøm av helium langs områder hvor det kan være lekkasje og straks registrerer en trykkøkning hvis gassen lekker inn i vakuumsystemet. Effusjon kan også nyttes til å skille isotoper, særlig av lette grunnstoffer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg