Efemere organismer er organismer som på grunn av vekstforholdene gjennomfører sin livssyklus på meget kort tid.

Faktaboks

Uttale
efemˈere organismer
Etymologi
fra gresk efemeros ‘som varer én dag’, avledet av hemera ‘dag’;

Efemere planter forekommer vesentlig i ørkenstrøk og andre tørre områder. Under regnperioder skjer en meget rask spiring, vekst og blomstring, mens plantene under tørkeperiodene ligger over som frø eller som underjordiske knoller (geofytter). Hele utviklingen kan være over på et par uker. Eksempler på efemere planter er arter i slekten middagsblomst, og en del løkplanter i liljefamilien.

Efemere dyr forekommer for eksempel i dammer som tørker ut i løpet av kort tid, og dyrene har ulike typer livsstrategier for å takle det skiftende miljøet. De kan ha en livsfase hvor de kan leve utenfor dammen når denne er tørr (for eksempel voksent stadium hos ulike insekter og amfibier), unngå uttørring (for eksempel snegler som graver seg ned og omgir seg med en vanntett hinne) eller tåle uttørring (enkelte bjørnedyr og hjuldyr kan overleve et vanntap på 92 prosent over lang tid).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg