Edelstål er en upresis og foreldet betegnelse på legerte og ulegerte stål som er «foredlet» i den forstand at de har en kjemisk sammensetning som er tilpasset en bestemt produksjonsmetode eller en nærmere spesifisert anvendelse, eller begge deler. I moderne fagspråk kalles dette spesialstål.

Faktaboks

Etymologi
tysk Edelstahl

Den engelskspråklige versjonen av europeisk standard for klassifisering av stål – som uoversatt også gjelder som norsk standard – klassifiserer disse stålene som special steels. I norsk fagterminologi har derfor ordet edelstål blitt erstattet med ordet spesialstål. I tysk (DIN-)standard benyttes imidlertid begrepet Edelstahl om den samme stålgruppen, og begrepet Spezialstahl eksisterer ikke i tysk standard.

I norsk dagligspråk er imidlertid ordet edelstål fortsatt i noe bruk som et alternativt navn på rustfritt stål, spesielt i kommersielle produktbeskrivelser og -annonser. Også på andre språk blir ofte det tyske ordet Edelstahl feilaktig oversatt til «rustfritt stål», for eksempel til stainless steel på engelsk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg