eddikfluer

Eddikfluer, insektfamilie i ordenen tovinger, Diptera.Over 1000 arter er kjent i verden, hvorav ca. 40 fra Norge. De er oftest under 4 mm lange, rødlige til gulaktige i fargen og med røde øyne. Et godt kjennetegn er antennenes endehår som er todelt i spissen.

Faktaboks

Også kjent som
bananfluer
fruktfluer
Drosophilidae

Larvene lever oftest av gjærende organisk materiale som råtnende frukt, åtsler eller tresaft, men noen er bladminérere og andre igjen er rovdyr. De voksne finnes i engvegetasjon eller rundt larvenes utviklingssteder. I industrier der frukt og grønnsaker moses, hermetiseres eller presses, også der vin og eddik lages, kan fluene pga. usedvanlig rask formeringsevne plutselig opptre i uhorvelige mengder og være til stor skade.

I norske hjem er eddikfluen Drosophila funebrisvanlig, og kan likeledes opptre i mengder. Kilden vil være å finne i noe gjenglemt frukt eller flasker og glass med skvetter av øl, vin, eddik eller melk, ja selv ketchup og syltetøy kan fortæres.

I senere år har arten D. repleta blitt vanlig i fjøs, serveringssteder, bakerier o.a. der den utvikles i forurenset vann og avfall. Denne arten kommer opprinnelig fra Sør-Amerika, og kalles også for «pubflue».

Eddikfluene er berømte for sin anvendelse i genetisk forskning, der særlig bananflue er meget brukt. Innen evolusjonsforskning og økologi har Hawaiis eddikfluer blitt inngående studert, der de pga. lokal isolasjon av ulike populasjoner har hatt en eksplosiv artsdannelse som har resultert i ca. 400 forskjellige arter.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg