Echiurider, krokbærende pølseormer, Echiura, klasse av leddormer, Annelida. Echiurider ble tidligere betraktet som en egen dyrerekke, men nyere DNA analyser viser nærmere slektskap med leddormer, særlig med igler.

Echiurider er små, marine dyr. Hos de voksne dyrene er kroppen langstrakt, uleddet og sekkformet, fra noen få millimeter til  mange centimeter lange. Kroppen har en lang hodelapp, eller snabel, som deler seg i to fliker ytterst, og som ikke kan trekkes inn i kroppen. Snabelen er mange ganger lengre enn kroppen, og forsynt med en fure som leder næring inn til munnen. Munnen sitter ved basis av hodelappen, og dyrene har ofte to kraftige børster på buksiden bak munnen. De har en gjennomgående tarm og endetarmsåpning bakerst på kroppen.

Echiuridene lever på stein- eller sandbunn. Det er kjent mer enn 160 arter på verdensbasis, og fem arter fra norske farvann. Blant dem har den sterkt grønnfargete Bonella viridis en opptil 8 cm lang kropp, en hodelapp som kan være tjue ganger så lang som kroppen, og med en T- formet spalte i spissen. Hos denne arten er hannene ganske små og lever i hunnenes kropp. Arten lever på grunt vann, og har en stor utbredelse på verdensbasis.

Urechis caupo, som blir 20 cm lang, graver en u-formet gang i sanden og pumper vann og næring gjennom den. Echiurider lever av detritus og små dyr. De blir selv spist i asiatiske land.

  • Lokki, J. (redaktør). (2003). Dyr i verdens natur. Virvelløse dyr. 309 sider. Bertmark Norge.
  • Pechenik, J. A. (2015). Biology of the invertebrates. 606 sider. McGraw Hill Education. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.