ecclesia

Kirken og synagogen ble i middelalderen framstilt i form av kvinneskikkelser. Skulpturer over inngangen til Notre Dame, Paris.
.

Artikkelstart

Ecclesia betyr egentlig «innkalt forsamling», menighet, kirke. Den religiøse betydning av ordet stammer fra den greske bibelutgaven Septuaginta og er gjennomgående i Det nye testamentet. I kirkekunsten opptrer Ecclesia og Synagoge som symboler på Det nye og Det gamle testamente, begge som kvinneskikkelser. Ecclesia fremstilles med krone, seiersfane og ofte med en kalk i hånden. Synagoge har avfallende krone, bind for øynene, brukket fanestang og ofte lovens tavler. Allegorien har en viss bakgrunn i 2. Korinterbrev kapittel 3, vers 14 og videre, og forekommer i litteraturen for eksempel hos Augustin. I kunsten var den særlig utbredt under gotikken.

Faktaboks

Uttale
ecclˈesia
Etymologi
latin, av gresk ‘forsamling’

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Marlén Lorentzen

Økumenisme den falske og den bibelske "menighet"Gresk, ecclesia betyr IKKE "menighet" eller "kirke", men: DE UTKALTE (...)Ikke rart at det har oppstått gresk, hairesis - læremessige partidannelser (grupperinger, sekter), for de troende vet egentlig ikke hva den sanne ecclesia er for noe (...)

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg