e-fuel

Artikkelstart

E-fuel er en forkortelse for elektrofuel som er en fellesbetegnelse på en ny type syntetiske drivstoffer. Karakterisk for dette drivstoffet er at det produseres med elektrisk energi fra fornybare energikilder.

Teknologiutvikling

Teknologien for produksjon av e-fuel er under utvikling. Formålet er å lage et syntetisk drivstoff som kan erstatte dagens drivstoffer basert på fossil energi. Med e-fuel skal det i fremtiden bli mulig å lagre alle former for fornybar energi som flytende brensel og dermed gjøre overgangen til et samfunn med lave utslipp av klimagasser enklere (se grønt skifte).

Produksjon

Produksjon av e-fuel skjer ved å bruke elektrisk energi til å fremstille hydrogen. I en etterfølgende kjemisk reaksjon med karbondioksid (CO₂) dannes et hydrokarbon, som enten er i gassform eller flytende form. Karbondioksid trekkes ut av atmosfæren eller fra utslippet fra en industriell prosess med karbonfangst. Det sikrer at hele prosessen blir karbonnøytral, slik at netto utslipp av klimagasser blir null.

Egenskaper

Det resulterende syntetiske drivstoffet skal være sammenlignbart med et tilsvarende konvensjonelt drivstoff basert på fossil energi, slik at utstyr som biler og fly uten tekniske problemer kan skifte over til det nye drivstoffet. Da kan drivstoffet omsettes via det nettverket av fyllestasjoner som allerede finnes, og gradvis blandes inn i eksisterende drivstoff.

Siden teknologien fremdeles er under utvikling er produksjon av syntetiske drivstoffer en omstendelig og kostbar prosess, men i fremtiden kan de bli et viktig bidrag til å redusere utslippene av klimagasser fra transportsektoren.

I Norge

Herøya i Porsgrunn arbeider det norsket selskapet Norsk e-fuel AS med å fremstille et e-fuel i form av jetparafin (kerosen) som kan erstatte dagens fossile drivstoff.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg