dyreornamentikk - utenfor Europa

Ornamentale dyrefremstillinger kjennes fra de fleste deler av verden, men har hos enkelte folkegrupper hatt en særlig fremtredende plass i billedkunsten.

Spesielt kan deler av Øst- og Sørøst-Asia og enkelte nordamerikanske indianergrupper fremheves for sin rike ornamentale behandling av dyremotiver.

Flere steder i Melanesia finnes eksempelvis stiliserte forfedrefremstillinger sammen med en gjengivelse av neshornfuglens hode. Det er i dette tilfelle fruktbarhetssymbolikk som knytter de to motivene sammen. Tolkningen av et motivs meningsinnhold viser som regel større variasjon fra folkegruppe til folkegruppe og fra individ til individ jo mer abstrakt formspråket er. Selv om samme motiv har stor geografisk spredning, behøver ikke derfor betydningen være den samme. Utbredte symboler som fugler, slanger, kattedyr og visse mytiske figurer med zoomorfe trekk har ofte samme grunnbetydning i forskjellige områder. Slike motiver formidler mange ganger en dyptpløyende symbolikk som man ikke kan forstå bare ved å spørre seg om hva de forestiller. Eksempler på dette er den kinesiske draken, slangen med fjærhammen i det gamle Mexico og fregattfuglen på østkysten av Ny-Guinea. Hos puebloindianerne i Arizonas og New Mexicos ørkenland er likeledes regnfuglen en gjennomgangsfigur.

Dyreornamentikkens utforming avhenger både av kulturelt betingede stilforskjeller, av materiale, teknikk og formålet med fremstillingen. Av særegne utforminger kan nevnes australiernes og andre folkegruppers røntgenperspektiv, hvor skjelett og indre organer tegnes opp innen omrisset av motivet, og split representation, hvor et dyr sett forfra kan splittes opp i to motstående dyr sett i profil. Hos en og samme folkegruppe finnes på samme tid variasjoner i ornamental utforming så vel som i betydningsinnhold, og det gir vanligvis liten mening å diskutere om den ene uttrykksform er eldre enn den annen. Dyreornamentikken har i den tredje verden ofte mistet sin opprinnelige funksjon, men som inspirasjonskilde for både turistkunst, folkekunst og mer offisielle kunstretninger lever den på sine steder videre.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg