dvergterne

I hekkesesongen har dvergterna et gult nebb med en liten svart spiss. Den hvite panneflekken er også et godt kjennetegn.

Dvergterne er en fugleart i måkefamilien. Den er en sjelden, men årlig gjest i Norge, hovedsakelig langs kysten av Sør-Norge. Noen få par hekket i Østfold fra 1992 til 1998.

Faktaboks

også kjent som:

Sternula albifrons, tidligere Sterna albifrons

Beskrivelse

Sammenlignet med makrellterner er dvergternene svært små.

Dvergterne er en svært liten terne, betydelig mindre enn en makrellterne. Fjærdrakten er grå og hvit, med en svart hette som strekker seg fra issen og ned mot ryggen. Den har hvit panne og en svart tøylestrek som strekker seg fra nebbet og gjennom øynene. I hekkesesongen er nebbet gult med en svart spiss, mens beina er oransjegule.

Dvergterna har lange, smale vinger, og i flukt er vingeslagene svært raske. Under næringssøk stiller den som regel i lav høyde over vannflaten, før den stupdykker ned for å fange små fisk.

Utbredelse

Sterna albifrons, dvergterne. Foto fra: Bisserup, Danmark

Dvergterna hekker i store deler av Europa, og den kan påtreffes både langs kysten og ved innsjøer i innlandet. Den finnes også i Asia, Afrika og Oseania. De nærmeste hekkeområdene ligger i Danmark og sørlige deler av Sverige.

Forekomst i Norge

Sterna albifrons, dvergterne. Foto fra: Bisserup, Danmark

Noen få individer observeres årlig i Norge, oftest i Rogaland og Vest-Agder. Ett til to par hekket i Østfold fra 1992 til 1998. Den regnes nå som utdødd som hekkefugl i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg