dvergspurv

Emberiza pusilla, dvergspurv. Foto fra: Sydhavnstippen, København

Dvergspurv er en fugleart i buskspurvfamilien. Hos oss er den kun funnet hekkende i Finnmark.

Faktaboks

også kjent som:

Emberiza pusilla

Engelsk: Little bunting

Beskrivelse

Begge kjønn ligner hunnen av sivspurv, men er med sine 12–13,5 centimeter mindre og har rustbrune kinn. Dvergspurven veier cirka 12–19 gram. Sangen er en relativt kort og melodisk trille som kan minne om sivspurv.

Næring

Hovedføden er frø. I hekkesesongen spises både frø og invertebrater. Ungene fôres stort sett med invertebrater.

Formering

Dvergspurv, egg, Mongolia. Fra eggsamlingen til Jacques Perrin de Brichambaut, Museum de Toulouse

Av .
Lisens: CC BY-SA 4.0

Reiret, som oftest plasseres godt skjult på bakken, bygges av hunnen i juni-juli. Det består av gress, plantestengler og mose og fôres med fine strå, lav og dyrehår. De 4–6 eggene kan variere i farge (grå, askeblå, lysegrønne eller brune), men hver hunn legger alltid egg av samme farge. Eggene har lillagrå og rødbrune snirkler og flekker, og ruges av begge kjønn i 11–12 dager. Ungene forlater reiret etter 6–8 dager, før de er i stand til å fly. Dvergspurven har kun ett ungekull per sesong.

Utbredelse og bestand

Dvergspurven hekker fra Finnmark og østover til Stillehavet.

Arten foretrekker fuktig, åpen taiga eller delvis oversvømmede skogsområder, men også i mer åpen tundra med spredt buskvegetasjon.

Den norske hekkebestanden antas å bestå av 15 til 50 par. Den er kun påvist hekkende i Finnmark, hvor Sør-Varanger er kjerneområde for arten i landet vårt. Bestanden i Norge er helt i vestgrensen av utbredelsesområdet og varierer en del fra år til år. Dvergspurven er klassifisert som sårbar (VU) i den norske rødlista. Grunnen til dette er den lille bestandsstørrelsen. Arten er ikke klassifisert som truet (livskraftig, LC) på den internasjonale rødlista, og bestanden globalt vurderes som stabil.

Trekk

En del observasjoner av dvergspurv gjøres sørover i Norge i trekktidene. Arten er en langdistansetrekker som overvintrer i Sørøst-Asia.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg