Equisetum scirpoides

Equisetum scirpoides, dvergsnelle. Foto fra: Savukoski, Finland

Equisetum scirpoides

Equisetum scirpoides, dvergsnelle. Foto fra: Savukoski, Finland

Dvergsnelle er en flerårig art i snellefamilien. De tynne, stive stenglene kan bli inntil 25 centimeter høye, men er ofte mye mindre. Stenglene er flerårige. Arten vokser i fjellskog og fjell, og er vanligst i Nord-Norge og nordøstlige deler av fjellet i Sør-Norge.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Equisetum scirpoides
Beskrevet av
André Michaux
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Stenglene kan bli mellom to og 25 centimeter høye og de er ru og stive. Dvergsnellas grønne stengler visner ikke ned om vinteren. Flere stengler sitter ofte tett sammen. Stenglene er kun én millimeter tjukke og hule, men hulrommet i stengelen er svært smalt. Stengelen er som oftest sekskanta. Tannkransene har oftest kun tre blad som ender i en kort hårspiss.

Sporesamlingene sitter i små akslignende strobili i toppen av noen av stenglene. Strobili visner etter at sporene er spredt.

Utbredelse

Dvergsnelle vokser i heier i fjellet, i moserik skog, på steiner og i ur, og av og til også på elvegrus. I Nord-Norge er arten nokså vanlig både i fjellet og i lavlandet. I Sør-Norge finnes dvergsnelle mer spredt og har en noe østlig utbredelse, hovedsakelig i fjellskog. Verdensutbredelsen er arktiske og alpine områder på den nordlige halvkula.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Equisetum scirpoides
Tidligere vitenskapelig navn
Hippochaete scirpoides (Michx.) Farw., Equisetum reptans Wahlenb., Equisetum tenellum scirpoides (Michx.) Krok, Equisetum scirpoides alpestre Rosendahl
Artsdatabanken-ID
103962
GBIF-ID
2687948

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg