Chamaerops humilis

Chamaerops humilis, dvergpalme. Foto fra: Mallorca, Spania

Chamaerops humilis

Chamaerops humilis, dvergpalme. Foto fra: Mallorca, Spania

Dvergpalme er en art i palmefamilien og den eneste arten i slekten Chamaerops. Dvergpalmen finnes naturlig i området rundt Middelhavet. Den brukes som prydplante.

Faktaboks

Også kjent som
dvergviftepalme, europeisk viftepalme
Vitenskapelig navn
Chamaerops humilis
Beskrevet av
Carl von Linné
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Dvergpalme er en buskaktig, oftest flerstammet palme. Den er langsomtvoksende. Stammen er omkring 30 cm tykk og sjelden mer enn en meter høy, og den er normalt dekket av rester av bladslirene. I fravær av brann kan stammen bli flere meter høy og miste bladslirene.

Bladene er vifteformede med lang bladstilk som er forsynt med skarpe torner. Blomsterkolbene er dekket av et tofliket hylster. Blomstene er enkjønnete, og plantene er oftest hann- eller hunnplanter. Iblant forekommer hann- og hunnblomster eller tokjønnede blomster på samme plante. Blomstene pollineres av snutebiller. Frukten har ubehagelig lukt av smørsyre og spises av nattaktive dyr som grevling og rev som dermed bidrar til frøspredningen.

Utbredelse

utbredelse av dvergpalme
Naturlig utbredelse av dvergpalme (Chamaerops humilis). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av dvergpalme

Arten er utbredt i kystnære områder i det vestlige middelhavsområdet, øst til Malta. Det er den eneste palmen med naturlig utbredelse i fastlands-Europa. Den tåler tørke godt og vokser på sandrike og steinete steder.

Bruk

Fibrene har vært brukt til tau og vevde produkter og som vegetabilsk krøllhår til madrasstopp. Blomsterkolbene er spiselige som unge. Dvergpalmen dyrkes som prydplante i mange land. Kultivaren 'Vulcano' er særlig kompakt og er mindre tornete. I Norge dyrkes dvergpalmen som stueplante og i veksthus. Selv om den tåler noen frostgrader, vil den normalt ikke overleve en norsk vinter.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Chamaerops humilis
GBIF-ID
2736625

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg