Dvergmus. Shutterstock. Begrenset gjenbruk

dvergmus

Dvergmus på modne hveteaks. Dvergmus ble første gang funnet i Norge i 2001. Den er vår minste gnager. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Dvergmus er en smågnagerart i musefamilien. Den er den eneste arten i sin slekt. Dette er vår minste gnager og en av de minste i verden. Utbredelsen i Norge ble kun kjent ganske nylig og er antakelig begrenset.

Faktaboks

Også kjent som
Micromys minutus

Beskrivelse

Dvergmus. Foto fra: Karlby S.f. Hobro, Jylland, Danmark

Dvergmusa er vår minste gnager og blant våre minste pattedyr. Kroppslengde inntil 8 cm, halelengde 7 cm og vekt 11 g. Den lange halen brukes som gripehale, som forankrer dyret når det klatrer i vegetasjonen. Ryggen er varmt brunoransje, buken er kvit. Ørene er ganske korte, men godt synlige.

Levevis

Dvergmusa holder mest til i høyt, stivt gras og siv, den er en dyktig klatrer. Den bygger sine små, kulerunde bol av gras litt oppe mellom stråene. Om sommeren kan den også leve i kornåkre, under slåtten flytter den ut til kanten av åkeren. Derav stammer antakelig dens engelske navn «harvest mouse» («innhøstings-mus»).

Dvergmusa lever hovedsakelig av plantekost; blader, frø, frukt, mose og sopp. Virvelløse dyr utgjør en liten andel av føden. Mye av føden finnes på bakken. Det er rundt fem unger i kullet som avvennes 18 dager gamle. Om vinteren bor den i ganger gravd under bakken.

Utbredelse

Dvergmusa er utbredt over det meste av Europa og i et belte videre østover gjennom Sibir til Mongolia, Kina og Japan. Derfra forekommer den sørover til Taiwan og Vietnam og så videre vestover til det nordøstre India. Den lever i lavland opp til 1 700 m over havet.

I Sverige ble dvergmusa først oppdaget i Dalsland i 1985. Hos oss ble den første gang funnet i Hedmark fylke i 2001. Den har antakelig en begrensa utbredelse i det sørøstligste hjørnet av Norge, fra det sørlige Hedmark til Østfold.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg