dvergekorn

Dvergekorn, eller afrikadvergekorn, er en gnagerart i ekornfamilien. Dette er det minste ekornet i Afrika og verdens nest minste ekorn. Dvergekorn er ikke større enn ei mus. Det finner en stor del av sin føde på trestammer og greiner.

Faktaboks

også kjent som:
Myosciurus pumilio

Beskrivelse

Kroppslengden blir bare inntil 7,5 centimeter og halelengden 5,5 centimeter. Dvergekornet veier gjennomsnittlig 16,1 gram og er altså av musestørrelse. Pelsen over ryggen er brun med innslag av litt rødbrunt, buken er lys brun. Det har en litt lysere øyering. Føttene er ganske lange og smale, antakelig en tilpasning til et liv i trærne.

Levevis

Dvergekornet lever i tropiske skoger og finnes sjelden i sekundærskog. Det er en spesialist på å finne mat på stammen av både levende og døde trær. Det gnager av et stykke bark og skraper av det som er spiselig med fortennene. Føden er bark og bakterier og sopp som vokser på barken. Det spiser også frukt og frø, samt maur og termitter. En stor del av dagen brukes på å lete etter mat, ofte kun få meter over bakken. Det bygger reir i et trehull eller i ei termittue. Dvergekornet klatrer med kroppen tett mot trestammen.

Utbredelse

Dvergekornet er utbredt i et vestlig hjørne av det sentrale Afrika; det sørlige Kamerun, Ekvatorial-Guinea, Gabon og det nordvestre Kongo. Det er ganske vanlig og bestanden ser ut til å være god.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg