Dvergekorn, gnagerart  i ekornfamilien. Det er den minste ekornarten i Afrika og den nest minste i verden, den er ikke større enn ei mus. Det finner en stor del av sin føde på trestammer og greiner.

Kroppslengden blir bare inntil 7,5 cm og halelengden 5,5 cm. Det veier gjennomsnittlig 16,1 g og er altså av musestørrelse. Pelsen over ryggen er brun med innslag av litt rødbrunt, buken er lys brun. Det har en litt lysere øyering. Føttene er ganske lange og smale, antakelig en tilpasning til et liv i trærne.

Dvergekornet lever i tropiske skoger og finnes sjelden i sekundær-skog. Det er en spesialist på å finne mat på stammen av både levende og døde trær. Det gnager av et stykke bark og skraper av det som er spiselig med fortennene. Føden er bark og bakterier og sopp som vokser på barken. Det spiser også frukt og frø, samt maur og termitter. En stor del av dagen brukes på å lete etter mat, ofte kun få meter over bakken. Det bygger reir i et trehull eller i ei termittue. Dvergekornet klatrer med kroppen tett mot trestammen.

Dvergekornet er utbredt i et vestlig hjørne av det sentrale Afrika; det sørlige Kamerun, Ekvatorial-Guinea, Gabon og det nordvestre Kongo. Det er ganske vanlig og bestanden ser ut til å være god.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.