Durometer

Måling med durometer fremstilt i et diagram som viser kiler for hardhetsskala A og D.

Av .
Lisens: public domain

Durometer er et instrument til å måle hardheten i materialer. Materialene er vanligvis av typen gummi, polymer eller elastomer.

Faktaboks

Uttale
duromˈeter
Etymologi
av latin ‘hard’ og gresk ‘mål’

Ved hjelp av et durometer bestemmes hardheten ved å måle hvor dypt en kile blir presset inn i testmaterialet, når den blir påtrykt en nærmere definert kraft. Kilen er normalt konisk utformet i enden. Hvor dypt den trenger inn er avhengig av hardheten til materialet, dets viskoelastiske egenskaper, hvor spiss kilen er og varigheten av testen. Inntrengningsdybden omregnes til en hardhet som angis i enheten shore.

Enheten shore har navn etter den amerikanske metallurgen Albert Ferdinand Shore, som utviklet den såkalte shore-durometeren i 1920. Shore-hardhet måles på en skala fra 0 til 100, der verdien øker med økende hardhet.

Hardhets-skalaer

Det finnes en rekke ulike hardhets-skalaer i bruk, avhengig av hva slags type materiale som skal testes. ASTM-standarden D2240 har definert tolv skala-typer, som betegnes A, B, C, D, DO, E, M, O, OO, OOO, OOO-S og R. For hver skala-type defineres hvordan kilen er utformet, det vil si hvor butt den er i enden, og hvilken kraft som skal påtrykkes. Kilen som skal brukes er en rund stang med diameter 1,4 mm og kjegleformet i enden. De vanligste skala-typene er A og D.

Type A brukes for myk gummi, plastikkmaterialer og elastomerer. Til denne skalaen brukes en kjegle der spissen måler 35°. Kjeglen er rettavkortet, det vil si at tuppen av kjeglen er kuttet av slik at endeflaten måler 0,79 mm i diameter. Påtrykt kraft skal være 8,05 newton (1,81 lbf).

Type D brukes for hard gummi, termoplast og annet hard plasmateriale, for eksempel til gulvbelegg. Her brukes en spiss kjegle med vinkel på 30°. Endeflaten i spissen har en diameter på 0,2 mm. Påtrykt kraft skal være 44,64 newton (10 lbf).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg