Dunkjempe blomsterstand
Blomsterstand av dunkjempe. Blomstringa starter nederst og enkeltblomstene er først hunnlige og så blir de hannlige med de rosa pollenbærerne godt synlig. Hovedøya, Oslo.
Dunkjempe blomsterstand
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Dunkjempe er en flerårig urt i maskeblomstfamilien. Denne vanlige representanten for kjempeslekta har store, breie og dunhåra blader og langt blomsteraks. Denne arten finnes på tørre enger og beiter.

Faktaboks

Etymologi
Av latin planta, fotsåle og agere, sette seg i bevegelse. Og av latin media, mellomst.
Vitenskapelig navn
Plantago media
Beskrevet av
Carl von Linné
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Dunkjempe bladrosett
Bladrosetten til dunkjempe. Bladene er ganske breie, dunhåra og tiltrykt underlaget. Hovedøya, Oslo.
Dunkjempe bladrosett
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Som de andre vanlig artene i kjempeslekta har dunkjempe en rosett av blader ved basis. Bladene er breie, elliptiske til eggforma, tett dunhåra og er ganske tiltrykt underlaget. Bladene har buenervatur som hos andre kjemper, noe som er uvanlig hos tofrøblada.

Stengelen blir gjerne mellom 20 og 50 centimeter høy. Blomsterstanden hos dunkjempe er smal og ganske lang. De korte kronbladflikene er hvite og pollentrådene er rosa, mens pollenknappene er enten rosa eller hvite.

Utbredelse

Dunkjempe vokser på tørre enger og beiter. Arten er ganske vanlig på Østlandet, på indre Vestlandet og i Trøndelag. Arten finnes spredt på Sørlandet, mens den er sjelden på ytre Vestlandet og nord for Trøndelag. Verdensutbredelsen er Europa og Vest-Asia.

Reproduksjon

Dunkjempe er vindpollinert, men kan trolig også ha bidrag av insektpollinering fordi ulike insekter tiltrekkes av de ganske iøynefallende pollenknappene. I motsetning til flere av slektningene i kjempeslekta har dunkjempe kun tokjønna blomster.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Plantago media
Artsdatabanken-ID
102539
GBIF-ID
3189747

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg