dukting

Artikkelstart

Dukting er leding (kanalisering) av energi, spesielt elektromagnetisk energi.

Faktaboks

Etymologi
fra engelsk av duct, ‘kanal’
Også kjent som
ducting

Duktingsituasjoner opptrer oftest i forbindelse med luftnedsynkning (subsidens) i høytrykk eller ved temperaturinversjoner. Dukting er særlig kjent innen radiokommunikasjon, i den senere tid også innen flynavigasjon, idet den såkalte ILS-strålen som leder flyene inn mot rullebanen, kan påvirkes ved dukting.

Dukting i meteorologi og radiokommunikasjon

Innen meteorologi og radiokommunikasjon brukes dukting om elektromagnetiske bølgers avbøyning i atmosfæren som en følge av varierende brytningsindeks. Brytningsindeksen for elektromagnetiske bølger er spesielt avhengig av fuktighet, men også av lufttrykk og temperatur. Jo høyere frekvens en elektromagnetisk bølge har, desto mer påvirkes den av duktingfenomener.

Brytningsindeks i velblandet atmosfære

Under normale atmosfæriske forhold der atmosfæren er velblandet, avtar brytningsindeksen svakt med økende høyde, noe som gir en radiohorisont noe lenger vekk enn den synlige horisonten.

Brytningsindeks i lagdelt atmosfære

Dersom atmosfæren er lagdelt med for eksempel et fuktigere sjikt slik at brytningsindeksen øker, kan krumningsradius for normalen til bølgefronten bli lik krumningsradius for Jorden. Da har vi en dukt (duct) eller en kanal hvor den elektromagnetiske energien fanges opp og i prinsippet kan bevege seg rundt Jorden. En enda større endring av brytningsindeksen vil ytterligere øke krumningen og gi en kortere avstand til radiohorisonten. Den elektromagnetiske energien når da ikke frem til mottaker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg