Duetrost fanger meitemark på gressplen. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

duetrost

Duetrost
Duetrost fra Junkerdalen i Nordland. Denne trosten er i ferd med å utvide sin utbredelse i Norge.
Duetrost
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Duetrost

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Duetrost er en fugleart i trostefamilien.

Faktaboks

Også kjent som
Turdus viscivorus, dobbelttrost, jerpetrost engelsk: mistle thrush

Beskrivelse

Duetrosten er den største av trostene som hekker i Norge, og kalles også visse steder, blant annet i Hedmark, dobbelttrost eller jerpetrost. Den ligner i utseende på måltrost, men er større og har mer avrundede flekker på brystet. Med sine 26–29 centimeter er duetrosten den største trosten i Norge.

Sangen er en mellomting mellom svarttrostens og måltrostens sang. Den gjentar ikke strofene som måltrosten gjør, og hver strofe er kortere enn hos svarttrosten. Den har en snorkelignende lokkelåt.

Næring

Duetrosten spiser insekter og meitemark om sommeren, bær og frukt i vinterhalvåret. Lenger sør i Europa er den veldig glad i bær fra planten misteltein, derav det engelske navnet mistle trush.

Formering

Den plasserer oftest reiret sitt i bartrær og legger 4–6 egg som ruges, hovedsakelig av hunnen, i 12–15 dager. Ungene forlater reiret etter to uker.

Utbredelse og forekomst

Duetrosten forekommer over hele Europa og går også langt østover i Russland, helt øst til Himalaya. I Norge hekker den spredt i skogene på Øst- og Sørlandet og fåtallig i Pasvik. Den trives best i åpne furuskoger. Ifølge Norsk Ornitologisk Forening teller bestanden mellom 10 000 og 20 000 par.

Trekk

Duetrosten er overveiende en trekkfugl, og de fleste norske hekkefugler overvintrer trolig i Vest-Europa og Nord-Afrika. Den kommer tilbake i mars–april.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg