Duetrost
Duetrost
Duetrost fra Junkerdalen i Nordland. Denne trosten er i ferd med å utvide sin utbredelse i Norge.
Duetrost
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Duetrost er en fugleart i trostefamilien.

Faktaboks

Også kjent som
, dobbelttrost, jerpetrost engelsk: mistle thrush
Vitenskapelig navn
Turdus viscivorus
Beskrevet av
Carl von Linné, 1758
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Duetrosten er den største av trostene som hekker i Norge, og kalles også visse steder, blant annet i Hedmark, dobbelttrost eller jerpetrost. Den ligner i utseende på måltrost, men er større og har mer avrundede flekker på brystet. Med sine 26–29 centimeter er duetrosten den største trosten i Norge.

Sangen er en mellomting mellom svarttrostens og måltrostens sang. Den gjentar ikke strofene som måltrosten gjør, og hver strofe er kortere enn hos svarttrosten. Den har en snorkelignende lokkelåt.

Næring

Duetrosten spiser insekter og meitemark om sommeren, bær og frukt i vinterhalvåret. Lenger sør i Europa er den veldig glad i bær fra planten misteltein, derav det engelske navnet mistle trush.

Formering

Den plasserer oftest reiret sitt i bartrær og legger 4–6 egg som ruges, hovedsakelig av hunnen, i 12–15 dager. Ungene forlater reiret etter to uker.

Utbredelse og forekomst

Turdus viscivorus

Turdus viscivorus, duetrost

Duetrosten forekommer over hele Europa og går også langt østover i Russland, helt øst til Himalaya. I Norge hekker den spredt i skogene på Øst- og Sørlandet og fåtallig i Pasvik. Den trives best i åpne furuskoger. Ifølge Norsk Ornitologisk Forening teller bestanden mellom 10 000 og 20 000 par.

Trekk

Duetrosten er overveiende en trekkfugl, og de fleste norske hekkefugler overvintrer trolig i Vest-Europa og Nord-Afrika. Den kommer tilbake i mars–april.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Turdus viscivorus
Tidligere vitenskapelig navn
Turdus viscivorus viscivorus
Artsdatabanken-ID
4565
GBIF-ID
2490774

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg