Droits voisins er en fellesbetegnelse på rettigheter som har slik tilknytning til opphavsretten til åndsverk at de i lovgivning og juridisk teori gjerne behandles sammen med denne.

Faktaboks

Uttale
droˈa voazˈɛ
Etymologi
fransk ‘naborettigheter’

Det er vedtatt flere internasjonale konvensjoner om vern for droits voisins, blant annet:

Norge

Lov om opphavsrett til åndsverk m.m. av 12. mai 1961 bruker betegnelsen nærstående rettigheter og har regler om vern for fotografiske bilder (§ 43a, se fotografiers rettsbeskyttelse), om fonogramfremstilleres og filmtilvirkeres rett til sine opptak (§§ 45 og 45b), og kringkastingsinstitusjoners rett til sine sendinger (§ 45a), om vern for fremstillere av databaser, kataloger, tabeller m.m. (§ 43) og om retten til pressemeldinger (§ 44). Retten til å utnytte utøvende kunstneres prestasjoner er regulert dels i loven om opphavsrett til åndsverk (§ 42 og 45b) og dels i en egen lov av 14. des. 1956 om avgift på offentlig fremføring av utøvende kunstneres prestasjoner m.m., se Fond for utøvende kunstnere og utøvende kunstnere.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg