utbredelse av drivhusfrosk
Utbredelse av drivhusfrosk (Eleutherodactylus planirostris). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av drivhusfrosk

Drivhusfrosk er en amfibieart i familien amerikaregnfrosker Eleutherodactylidae, som gjerne holder til i drivhus og lever på Cuba, andre karibiske øyer og i det sørøstlige USA. Med menneskets hjelp (handel med potteplanter) har den også spredt seg til andre deler av verden, for eksempel Hawaii og Filippinene. Den er liten, 15-25 millimeter og lever et skjult liv. Eggene legges på land og er omgitt av en tykk membran. Hele utviklingen foregår inne i egget og ungene klekkes som fullt utviklede småfrosk.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Eleutherodactylus planirostris
Beskrevet av
(Cope, 1862)
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Drivhusfrosken er en liten frosk. Hannen måler 15-17,5 millimeter, hunnen 19,5-25 (unntaksvis inntil 32) millimeter. Ryggens bunnfarge er olivenbrun, undersiden hvitaktig. Snuten er tilspisset og kan ha en rød spiss. Øynene har et rødskjær. Beina har brune bånd. Tærne er lange og slanke med vorter på leddene og en hefteskive i enden. Den mangler svømmehud mellom tærne. Arten opptrer i to fargevarianter. Den ene har to brede lengdestriper langs ryggen, mens den andre er uregelmessig dekket av små lyse og mørke flekker.

Utbredelse

Artens opprinnelige utbredelse ligger i Det karibiske hav, spesielt på Cuba, Bahamas og Caymanøyene. Derfra har den spredt seg til blant annet Jamaica og USA, der den forekomme i Florida, Louisiana, Alabama og Georgia. Den har også etablert seg på Hawaii, Guam og Filippinene, samt Mexico og Honduras. Drivhusfrosken spres gjennom handel med potteplanter og kan raskt kolonisere et nytt område. Siden arten er liten og har et skjult levevis, kan den leve ubemerket i et område mens bestanden bygger seg opp.

Habitat og levevis

Drivhusfrosken trives godt i landskaper påvirket av mennesket og finnes gjerne på bakken blant fuktig løv. Den er særlig vanlig i hager og drivhus, der den lever et skjult liv og blir sjelden sett. Den er mest aktiv om natten. I kjøligere områder kan den hibernere midt på vinteren. Arten er knyttet til lavlandet, men er funnet opp til 720 meter over havet på Cuba, 600 meter på Jamaica og 500 meter i USA.

Status

Drivhusfrosken er ikke en truet art. Den er tilpasningsdyktig og kan spre seg raskt, noe som blant annet er observert i Florida. Det er grunn til å anta at den kan være i stand til å fortrenge lokale arter.

Føde

Føden består av virvelløse dyr, som den fanger på bakken, for eksempel maur, biller, edderkopper, midd og skrukketroll.

Reproduksjon

Paringstiden innledes med syngende hanner, som i Florida oftest høres i mai-juni. Sangen er mest intens i varme, regnfulle netter. I motsetning til mange andre frosker, legger den ikke egg i vann. Eggene plasseres enkeltvis i fuktige forsenkninger, under veltede trær, nedgravd i strølaget, i blomsterbed eller andre steder på bakken. Kullstørrelsen varierer normalt mellom 11 og 16, med 3 og 26 som ytterpunkter. Eggene er omgitt av en tykk membran. Hele rumpetrollstadiet foregår inne i egget, og ungene bryter seg ut gjennom membranen ved hjelp av en eggtann fremst på snuten. Denne faller snart av. Ved klekkingen er ungene fullt utviklede småfrosk, 4-5 millimeter lange og har en kort hale som forsvinner raskt. Under varme forhold kan utviklingen fra egglegging til klekking fullføres på 13-20 dager. De voksne kan til en viss grad vokte eggene mot fiender. Kjønnsmoden alder er oppgitt til ett år.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Eleutherodactylus planirostris
GBIF-ID
2424089

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg