Drivbenk er et dyrkingssystem som består av karmer og løse vinduer. Når vinduene ligger på karmene og sola skinner øker temperaturen i drivbenken på grunn av drivhuseffekten. Drivbenker uten varmetilskudd kalles kaldbenker og tilsvarer prinsipielt dagens dyrking i pallekarmer. Drivbenker som varmes opp kalles varmbenker. Varmbenkene kunne få varmetilskudd av gjærende gjødsel (spadd ned i undergrunnen), varmtvannsrør eller elektriske varmekabler. Drivbenker gikk ut av bruk i norske gartnerier på slutten på 1960 tallet.

Bruk

Drivbenkene ble brukt til å forlenge vekstsesongen. Den økte jord- og plantetemperaturen som en oppnådde på våren og forsommeren ga hurtigere vekst enn på friland. For å unngå varmetap og frostnetter kunne det nyttes halmmatter over vinduene som isolasjon på nattestid. I hovedsak ble drivbenker brukt til oppaling av småplanter av grønnsaker og blomster. Disse ble plantet ut når faren for nattefrost var over og vekstvilkårene utendørs var blitt gunstige. Dyrkingsområdet for varmekrevende vekster som for eksempel melon kunne også utvides. For å unngå skadelige effekter av for høye temperaturer måtte drivbenkene luftes på dagtid. Til å begynne med kunne dette være lufting ved å sette inn en kile mellom vindu og karm så det ble en passende glippe. Etter hvert som dagtemperaturene økte måtte hele vinduet tas av på dagtid og legges på mot kvelden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg