draniki

Draniki med smetana, Minsk.

Draniki er potetpannekaker, i form omtrent som en norsk fiskekake. Den regnes som en av hviterussernes nasjonalretter. Draniki lages av raspete poteter, løk, hvitløk og egg og steikes i panne i svinefett eller vegetabilsk olje. Serveres gjerne med smetana (rømme).

Faktaboks

uttale:

dr'aniki

etymologi:

av det russiske verbet 'dratj', som betyr å rive i stykker.

også kjent som:

dranniki (russisk), deruny (ukrainsk), placki ziemniaczane (polsk).

Dranikis posisjon som hviterussisk nasjonalrett henger sammen med potetens rolle i hviterussisk økonomi og hverdagsliv, som inntil 1970-tallets industrireising var preget av jordbruk og nøkternhet. En spøkefull benevnelse på hviterusserne er ‘bulbásj’ av det hviterussiske ordet for potet, ‘búlba’.

Retten er utbredt i Russland, Ukraina og de baltiske statene, og er også utbredt i det askenasisk- jødiske kjøkken som latkes og i tyske regioner under en mengde ulike navn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg