Artikkelstart
Draniki er potetpannekaker, i form omtrent som en norsk fiskekake. Den regnes som en av hviterussernes nasjonalretter. Draniki lages av raspete poteter, løk, hvitløk og egg og steikes i panne i svinefett eller vegetabilsk olje. Serveres gjerne med smetana (rømme).
Faktaboks
- Uttale
-
dr'aniki
- Etymologi
- av det russiske verbet ‘dratj’, som betyr å rive i stykker.
- Også kjent som
-
dranniki (russisk), deruny (ukrainsk), placki ziemniaczane (polsk).
Dranikis posisjon som hviterussisk nasjonalrett henger sammen med potetens rolle i hviterussisk økonomi og hverdagsliv, som inntil 1970-tallets industrireising var preget av jordbruk og nøkternhet. En spøkefull benevnelse på hviterusserne er ‘bulbásj’ av det hviterussiske ordet for potet, ‘búlba’.
Retten er utbredt i Russland, Ukraina og de baltiske statene, og er også utbredt i det askenasisk- jødiske kjøkken som latkes og i tyske regioner under en mengde ulike navn.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.