drakme

Drakme. Til venstre: Tetradrakme fra Makedonia, Filip 2s regjeringstid (for- og bakside). – Til høyre øverst: Didrakme fra Sybaris, ca. 530–510 f.Kr. (forsiden). – Til høyre nederst: Drakme fra parterkongen Sinatrukes, 77–70 f.Kr. (forsiden).

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Drakme er navnet på flere tidligere mynter og var offisiell myntenhet i Hellas fram til den ble erstattet av euro i 2002.

Faktaboks

Uttale
drˈakme
Etymologi
gresk drakhme

Drakme i antikken

Den opprinnelige drakmen var en gresk mynt i antikken. Som regel ble den preget i sølv. På de større – umyntede – regningsmyntene mine og talent gikk det henholdsvis 100 og 6000 drakmer.

Drakmen ble delt i 6 oboler, og det kunne utmyntes stykker til verdiene 12, 10, 8, 6, 5, 4, 3, 2, 1 og ½ drakme; de øvrige delmyntene ble uttrykt i oboler.

Bare de færreste av de mange myntstedene i den greske verden hadde tilnærmelsesvis et så differensiert system. Vanligst var drakme, didrakme (2 drakmer) og tetradrakme (4 drakmer). De to siste kalles ofte statér når de opptrer som hovedmynt i vedkommende myntområde.

Det lå forskjellige vektsystemer til grunn for utmyntningen, og drakmens vekt varierte etter tid og sted. Den athenske drakmen hadde på 400-tallet fvt. en normalvekt på 4,36 gram, mens den i hellenistisk tid var sunket til 4,12 gram.

Drakme i middelalderen

Fra 1251 eller 1253 og utover ble drakmen preget av korsfarerne i Acre. Denne mynten imiterte stilen til den islamske dirhamen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg