Drøbakkråkebolle

Drøbakkråkebolle, Strongylocentrotus droebachiensis, er svært vanlig langs norskekysten. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Drøbakkråkebolle er et av de vanligste sjøpiggsvin langs norske kyster. Arten hører til gruppen kråkeboller, også kalt regulære sjøpiggsvin.

Faktaboks

Etymologi
Navn etter det norske tettstedet Drøbak.
Også kjent som
(vitenskapelig navn), Drøbaksjøpiggsvin
Vitenskapelig navn
Strongylocentrotus droebachiensis
Beskrevet av
(O. F. Müller, 1776)
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Drøbakkråkeboller har et grønnlig–brunt skall og de lange piggene kan være grønne eller fiolette med hvite tupper. De kan bli opptil 8 – 10 centimeter i diameter.

Levevis

Arten lever på hard bunn og svaberg fra få meter og ned til store dyp. Drøbakkråkebollene kan bli meget tallrike. De beiter på tang og tare, og kan gjøre skade på tareskogen, som er et skjulested for fisk og andre dyr. De spiser også råtnende materialer.

Utbredelse

Zoologiae Danicae prodromus
Tittelbladet til boka fra 1776, på latin, hvor zoologen Otto Frederik Müller skrev om drøbakkråkebolle.

I Norge er drøbakkråkebolle funnet langs hele kysten og på Svalbard. Foruten i Norge har arten stor utbredelse på den nordlige halvkule både i Atlanterhavet og i Stillehavet, samt i Arktis.

Fangst

Gonadene hos sjøpiggsvin regnes for en delikatesse i mange land. Drøbakkråkebolle fanges langs kysten av Midt-Norge for eksport til Japan.

Navnet

Både det norske navnet drøbakkråkebolle og det latinske artsnavnet droebachiensis viser til tettstedet Drøbak ved Oslofjorden. Arten fikk navnet droebachiensis allerede i 1776 av den danske zoologen Otto Frederik Müller som hadde undersøkt livet i Oslofjorden. Müller stavet navnet «Dröbachiensis» og brukte et annet latinsk slektsnavn enn Strongylocentrotus som gjelder i dag.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

drøbakkråkebolle
Strongylocentrotus droebachiensis
Tidligere vitenskapelig navn
Strongylocentrotus chlorocentrotus
Artsdatabanken-ID
107960
GBIF-ID
2278856

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg