downburst

Artikkelstart

Downburst er en kraftig, ofte kortvarig vind, som blåser ned fra en bygesky og brer seg utover langs bakken.

Downbursts med vindstyrke og/eller skadeomfang som tilsvarer en middels kraftig tornado har blitt rapportert fra USA og Tyskland. I Norge er det mest vanlig med svakere varianter av downbursts.

Slik dannes downburst

I bygeskyer er det kraftige vertikale bevegelser. Relativ varm luft stiger til værs og relativ kjølig luft synker. Downbursts dannes når den synkende luften av ulike årsaker får ekstra stor fart, og styrter ned mot bakken. Når den treffer bakken, vil den bre seg utover i alle retninger. I «fronten» av en downburst der den bres utover (gust front), finner vi den kraftigste vinden og stort vindskjær.

Mildere varianter av downburst kalles downdrafts, og er relativt vanlig. Downburst dannes i de kraftigste bygeskyene, og er derfor forbundet med utbredt tordenvær.

En faktor som bidrar til at synkende luft i en bygesky øker farten, er nedkjøling. Dette skjer blant annet ved fordamping, smelting og sublimasjon. Spesielt smelting av hagl later til å være en viktig prosess.

Innblanding av tørrere luft i skyen vil bidra til å øke prosessene nevnt over. Derfor ser man etter et lag med tørr luft i høyden når downburst skal varsles. For å få blandet tørrere luft inn i bygeskyen, bør kraftig vind i høyden også være til stede.

Kategorisering

Downburst en kraftig variant av downdrafts, som betegner vind som blåser ned fra bygeskyer/-systemer.

Downbursts deles i to underkategorier, basert på utstrekning. Begrenset horissontal utstrekning, under 4 kilometer, kalles microburst. Større utstrekning kalles macroburst. Begrepene microburst og downburst brukes til en viss grad om hverandre.

Downburst kategoriseres videre som «tørr» eller «våt», men kan også være en kombinasjon av disse.

Våt downburst

De oppadgående bevegelsene i bygeskyen gjør at regndråper og hagl holdes oppe til tross for at de har blitt nokså store. Dette kalles på engelsk precipitation loading, som kan oversettes til «nedbørlast». I visse tilfeller kan denne lasten bli voldsomt stor, før den brått «slippes», og nedbøren styrter mot bakken.

Dette «drar med seg» mye luft, og farten øker på veg nedover. Når denne luften treffer bakken, brer den seg utover som en downburst. Våt downburst forbindes derfor med hagl og styrtregn, og vises tydelig på radarbilder.

Tørr downburst

Tørr downburst er i større grad styrt av nedkjøling av luft inne i bygeskyen. Avkjøling av bakken under skyen er også en faktor.

Ved tørr downburst vil lite eller ingen nedbør nå bakken, og dette fenomenet er derfor vanskeligere å få øye på. Det gir ikke noe særlig signal på radarbilder, og inntreffer derfor oftere uten advarsel. Dette innebærer at tørr downburst er potensielt farligere enn våt downburst.

For å produsere downburst uten drahjelp av nedbør, kreves det ekstra kraftige bygeskyer (eller -systemer). Dette fenomenet er derfor relativt uvanlig i Europa.

Konsekvenser

Downburst kan nå en styrke på godt over 44 meter per sekund, og gjøre stor skade, ikke ulikt en tornado. Siden skadene ofte er like, og opphavet er det samme, har gjerne downbursts blitt feiltolket som tornadoer.

Kraftig vindskjær kan utgjøre en stor fare for luftfarten, spesielt for fly i lav høyde, under landing og avgang. Ulykken der en B727 krasjet under landing ved JFK flyplass i 1975 var med på å kickstarte forskningen på skadelige vinder i forbindelse med tordenvær. Med økt forståelse har denne typen flyulykker blitt redusert.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • N. Dotzek, K. Friedrich: Downburst-producing thunderstorms in southern Germany: Radar analysis and predictability, Atmospheric Research, 2007
  • J.W. Wilson og R.Wakimoto: The Discovery of the Downburst: T.T. Fujita's Contribution, Bulletin of the American Meteorological Society, 2001

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg