Dobbelbock
Dobbelbock er mørk i farge, fra dyp rav til nesten sort.

Dobbelbock er et undergjæret øl som er en sterk variant av bokkøl. Alkoholstyrken er mellom 6,5 og 7,8 volumprosent. Det brygges også sterkere varianter enn det som er riktig i definisjonen av øltypen. Når «dobbel» brukes, er det en betegnelse på at det er en sterkere variant. Sterk bokkøl benyttes også som navn på denne ølsorten. Ølet er av tysk opprinnelse og ble først brygget av italienske munker i Bayern.

Faktaboks

Etymologi

av tysk Doppel "dobbel" og Bock, forkortet form av Bockbier 'bokkøl'

Også kjent som

dobbelbokk

Det typiske norske juleølet på Vinmonopolet har tradisjonelt vært varianter av bokkøl, og gjerne da sterke varianter som dobbelbock. De store bryggerieriene holder fast ved denne tradisjonen, mens mikrobryggeriene ofte utfordrer disse tradisjonene.

Beskrivelse

Ølet er klart og har en mørk farge. Aromaen er kraftig og man kjenner igjen duft og smak av brød, karamell og tørket frukt. Det kraftige ølet har mye sødme, kan føles vinøst men uten fremtredende alkoholsmak. Bitterhet og smak fra humle er fraværende.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg