En donor, eller donoratom, er i fysikk et fremmedatom som plasseres i krystallstrukturen til et isolerende eller halvledende materiale for å endre evnen materialet har til å lede elektrisk strøm.

Faktaboks

Uttale
dˈonor
Etymologi
av latin ‘giver’

Beskrivelse

Materialer er bygget opp av atomer som er innordnet i en krystallstruktur. Atomene kan for eksempel innordne seg i et kubisk eller triangulært krystallgitter. Materialer i klassene isolatorer og halvledere er dårlige ledere av elektrisk strøm. Ledningsevnen til materialene kan beskrives teoretisk ved å se for seg at elektronene befinner seg i ulike energitilstander. En stor samling av slike tilstander kalles samlet for et energibånd. Dersom et materiale ikke har noen elektroner i det såkalte ledningsbåndet, kan elektronene ikke bevege seg som respons på en ytre påtrykt elektrisk spenning. Dette fører til at materialet oppfører seg en dårlig elektrisk leder.

Materialets elektriske ledningsevne kan likevel øke ved å benytte seg av et donoratom (ofte kun kalt donor). Donoratomet er av en annen type enn atomene i selve materialet og kan avgi ett eller flere elektroner til krystallens ledningsbånd. Dette endrer materialets elektriske ledningsevne (konduktans). Når donoratomene avgir elektroner, øker antallet av negative ladningsbærere i krystallen og materialet kan transportere elektrisk strøm.

Halvledende silisium (Si) er en halvleder som i utgangspunktet har dårlig elektrisk ledningsevne. Når materialet tilføres donoratomer i form av for eksempel fosfor (P), som har flere valenselektroner enn silisium, øker den elektriske ledningsevnen til silisium.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg