Donburi (丼, どんぶり) er en japansk matrett bestående av en bolle med ris med ulike toppinger som kjøtt, fisk og grønnsaker. Toppingene blir vanligvis stekt sammen i en søtlig saus bestående av soyasaus, mirin og dashi, før det blir lagt oppå risen rett før servering. Det finnes mange ulike typer donburi, og blant de mest kjente finner man gyudon (牛丼, ぎゅうどん), oyakodon (親子丼, おやこどん) og katsudon (カツ丼, カツどん). Gyudon har en topping bestående av biffkjøtt og løk. Oyakodon kommer fra ordene “oya”, som betyr forelder, og “ko”, som betyr barn. Oyakodon har fått dette navnet siden retten består av både kyllingkjøtt (forelder) og egg (barn) i kombinasjon som topping. Katsudon har en topping bestående av frityrstekt svinekjøtt, kjent som tonkatsu (トンカツ). I tillegg til disse toppingene finnes det også kaisendon (海鮮丼, かいせんどん) en slags “sushi-donburi”, der ulike typer fersk og rå sjømat legges over risen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.