Domstoladministrasjonen, offentlig institusjon som leder den sentrale administrasjon av de alminnelige domstoler; hovedsete i Trondheim. Den ble vedtatt opprettet 2001, da det ble tilføyd et nytt kapittel 1 A i domstolloven av 13. august 1915, og begynte sin virksomhet 1. november 2002. Før dette var den sentrale administrasjonen av domstolene lagt til Justisdepartementet. I 2006 ble det administrative ansvaret for jordskiftedomstolene overført til domstoladministrasjonen. Også Finnmarkskommisjonen, som ble opprettet i 2008, ligger administrativt under domstoladministrasjonen. Arbeidsretten ligger derimot ikke under domstoladministrasjonen, men under Arbeidsdepartementet.

Justisdepartementet har ikke alminnelig instruksjonsrett over domstoladministrasjonen eller de enkelte domstoler. I unntakstilfeller kan regjeringen ved kongelig resolusjon instruere domstoladministrasjonen i administrative enkeltsaker.

Domstoladministrasjonen ledes av et styre. To av medlemmene oppnevnes av Stortinget og sju av Kongen i statsråd. Domstoladministrasjonen er sekretariat for Innstillingsrådet for dommere og Tilsynsutvalget for dommere.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.