Faktaboks

Også kjent som
DA

Domstoladministrasjonen er en norsk offentlig institusjon som leder den sentrale administrasjonen av de alminnelige domstoler og jordskifterettene. Den har hovedsete i Trondheim.

Domstoladministrasjonen ble vedtatt opprettet i 2001, da det ble tilføyd et nytt kapittel 1 A i domstolloven av 13. august 1915. Den 31. mai 2024 ble domstoladministrasjonen grunnlovfestet ved at Stortinget vedtok en ny bestemmelse i Grunnlovens § 91 om at statens myndigheter skal sikre en uavhengig administrasjon av domstolene.

Domstoladministrasjonen begynte sin virksomhet 1. november 2002. Før dette var den sentrale administrasjonen av domstolene lagt til Justisdepartementet. I 2006 ble det administrative ansvaret for jordskiftedomstolene overført til domstoladministrasjonen. Også Utmarksdomstolen for Finnmark og Finnmarkskommisjonen, som begge ble opprettet i 2008, ligger administrativt under domstoladministrasjonen. Arbeidsretten ligger derimot ikke under domstoladministrasjonen, men under Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Justisdepartementet har ikke alminnelig instruksjonsrett over domstoladministrasjonen eller de enkelte domstoler. I unntakstilfeller kan regjeringen ved kongelig resolusjon instruere domstoladministrasjonen i administrative enkeltsaker.

Domstoladministrasjonen ledes av et styre. To av medlemmene oppnevnes av Stortinget og sju av Kongen i statsråd. Domstoladministrasjonen er sekretariat for Innstillingsrådet for dommere og Tilsynsutvalget for dommere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg