domstoladministrasjonen

Artikkelstart

Domstoladministrasjonen er en offentlig institusjon som leder den sentrale administrasjon av de alminnelige domstoler; hovedsete i Trondheim.

Faktaboks

Også kjent som
DA

Domstolsadministrasjonen ble vedtatt opprettet i 2001, da det ble tilføyd et nytt kapittel 1 A i domstolloven av 13. august 1915, og begynte sin virksomhet 1. november 2002. Før dette var den sentrale administrasjonen av domstolene lagt til Justisdepartementet. I 2006 ble det administrative ansvaret for jordskiftedomstolene overført til domstoladministrasjonen. Også Finnmarkskommisjonen, som ble opprettet i 2008, ligger administrativt under domstoladministrasjonen. Arbeidsretten ligger derimot ikke under domstoladministrasjonen, men under Arbeidsdepartementet.

Justisdepartementet har ikke alminnelig instruksjonsrett over domstoladministrasjonen eller de enkelte domstoler. I unntakstilfeller kan regjeringen ved kongelig resolusjon instruere domstoladministrasjonen i administrative enkeltsaker.

Domstoladministrasjonen ledes av et styre. To av medlemmene oppnevnes av Stortinget og sju av Kongen i statsråd. Domstoladministrasjonen er sekretariat for Innstillingsrådet for dommere og Tilsynsutvalget for dommere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg