Profeten Jeremia sørger over Jerusalems fall

Rijksmuseum, Nederland

Profeten Jeremia sørger over Jerusalems fall
Av .

Domsprofet er en kristen betegnelse på en profet, der dømmende og refsende uttalelser utgjør en vesentlig del av profetens forkynnelse. Betegnelsen er knyttet til profetbøkene i Tanakh/Det gamle Testamentet. Ifølge jødisk og kristen tradisjon ble profetbøkene skrevet av bestemte og navngitte personer og har fått navn etter disse.

Blant de mest kjente domsprofetene fra Judariket var Amos, Hosea og Mika, og fra Nordriket Israel (Samaria) Jesaja og Jeremia. Bøkene omhandler en tid da rikene ble truet av sine mektige naboer Assyria og Babylonia og da store deler folket etter manges oppfatning ikke levde slik Gud (JHVH) krevde.

Innenfor jødisk tradisjon regnes disse refsende profetene med blant de såkalte senere eller «litterære profetene». Man fokuserer på at advarslene og truslene hadde til hensikt å vekke folket, slik at de igjen ville oppføre seg slik at Gud (JHVH) ville ønske å gi dem en fremtid med fred og rettferdighet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg