Domsgrunner er den delen av en rettsavgjørelse (dommer og kjennelser) som inneholder rettens diskusjon av de rettslige spørsmålene i saken. En annen betegnelse på domsgrunner er domspremisser.

Faktaboks

Også kjent som

domspremisser

Det er vanlig å skille mellom tre ulike deler i en rettsavgjørelse:

  • det innledende stoffet, der saksforholdet blir presentert, og hvor partenes påstander og rettslige begrunnelser blir gjengitt
  • domsgrunnene, det vil si rettens diskusjon
  • domsutfallet, der resultatet i angis

Domsgrunnenes betydning

Når en skal finne ut hvorfor domstolen kom til det resultatet som den gjorde, er det domsgrunnene en må se på. Disse forklarer utfallet i saken.

Noen ganger sies det – litt misvisende – at det er domsresultatet som skaper presedens; altså som har virkning som mer eller mindre tungtveiende argument i senere rettstvister for å følge synet til domstolen i den første saken. Men ettersom domsresultatet alene ikke forklarer hvorfor resulatetet ble som det ble, er det kombinasjonen av domsgrunner og domsutfall som danner presedensvirkningen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg