Dobro, amerikansk gitar med resonansbunn av metall og lignende spillestil og klang som steelgitar. Dobroen har mekanisk forsterkning av lyden ved hjelp av metall-koner i gitarkroppen i stedet for gitarens vanlige resonanskasse av tre. Dobro er mye brukt i country.

Dobro er egentlig et varemerke. Navnet kommer av opphavsmennene Dopera Brothers, brødrene John, Louis og Robert Dopera. Firmaet de startet i 1928 fikk navnet Dobro Manufacturing Company. Siden 1993 eies rettighetene til varemerket av gitarprodusenten Gibson

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

26. februar 2009 skrev Geir Aunaas

Litt korreksjon til gjeldende artikkel:

Opphavsmenn til varemerket Dobro heter brødrene Dopyera (John, Louis & Robert) og firmaet som de startet heter: Dobro Manufacturing Company (grunnlagt 1928).

I dag eies rettighetene til varemerket av: Gibson Guitar Corp (siden 1993).

Dobro er en resonatorgitar, dvs en gitar med mekanisk forsterkning av lyden ved hjelp av metall-koner i gitarkroppen i steden for den vanlige resonanskassen av tre.

Dobro benytter en såkalt 'single inverted cone' i sine gitarer. Andre kjente design er: 'tri-cone' og 'biscuit'. Disse benyttes blant annet av National String Instrument Corp.Kan bidra med bilder, om dette er interessant.beste hilsen

GeirAu

31. mars 2009 svarte Geir Aunaas

Av Dobro gitarer finnes to hovedtyper / spillestiler:A - 'square-neck': Gitaren er utstyrt med en kraftig, firkantet hals og spilles liggende på fanget. Det benyttes gjerne finger-plekter og en 'steel-slide' som holdes i handa man vanligvis tar akkorder med. På grunn av den kraftige halsen, kan gitaren stemmes i mange forskjellige tonearter, både dur og moll. Veldig vanlig er 'åpen G' og 'åpen D' stemming. Denne gitar-typen brukes mye i blue-grass og country musikk.B - 'round-neck': Gitaren har en vanlig hals og spilles i ordinær gitar-posisjon. På akkord-handa brukes gjerne en 'bottle-neck' slide. Altså et rør som plasseres på en av fingrene (gjerne lille-fingeren) og som utøveren lar gli mellom bandene. Denne hals-typen tillater ikke like stram stemming som en 'square-neck'. Åpen D stemming er mye brukt. Denne gitar-typen brukes mye i blues musikk.

29. april 2013 skrev Stian Ausland Omdal

Denne kunne også flyttes til Musikk - instrumenter - strengeinstrumenter.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.