dobro

Dobro
Av .
Lisens: CC0 1.0

Dobro er en amerikansk gitar med en konisk resonator av metall i lokket. Dette gir instrumentet en karakteristisk, sterk klang. Dobro spilles oftest med bottleneck og lignende spillestil som en steelgitar. Dobro er mye brukt i blues og country.

Dobro er egentlig et varemerke. Navnet kommer av opphavsmennene Dopyera Brothers, brødrene John, Louis og Robert Dopyera. Firmaet de startet i 1928 fikk navnet Dobro Manufacturing Company. Siden 1993 eies rettighetene til varemerket av gitarprodusenten Gibson.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Geir Aunaas

Litt korreksjon til gjeldende artikkel:Opphavsmenn til varemerket Dobro heter brødrene Dopyera (John, Louis & Robert) og firmaet som de startet heter: Dobro Manufacturing Company (grunnlagt 1928).I dag eies rettighetene til varemerket av: Gibson Guitar Corp (siden 1993).Dobro er en resonatorgitar, dvs en gitar med mekanisk forsterkning av lyden ved hjelp av metall-koner i gitarkroppen i steden for den vanlige resonanskassen av tre.Dobro benytter en såkalt 'single inverted cone' i sine gitarer. Andre kjente design er: 'tri-cone' og 'biscuit'. Disse benyttes blant annet av National String Instrument Corp.Kan bidra med bilder, om dette er interessant.beste hilsenGeirAu

svarte Geir Aunaas

Av Dobro gitarer finnes to hovedtyper / spillestiler:A - 'square-neck': Gitaren er utstyrt med en kraftig, firkantet hals og spilles liggende på fanget. Det benyttes gjerne finger-plekter og en 'steel-slide' som holdes i handa man vanligvis tar akkorder med. På grunn av den kraftige halsen, kan gitaren stemmes i mange forskjellige tonearter, både dur og moll. Veldig vanlig er 'åpen G' og 'åpen D' stemming. Denne gitar-typen brukes mye i blue-grass og country musikk.B - 'round-neck': Gitaren har en vanlig hals og spilles i ordinær gitar-posisjon. På akkord-handa brukes gjerne en 'bottle-neck' slide. Altså et rør som plasseres på en av fingrene (gjerne lille-fingeren) og som utøveren lar gli mellom bandene. Denne hals-typen tillater ikke like stram stemming som en 'square-neck'. Åpen D stemming er mye brukt. Denne gitar-typen brukes mye i blues musikk.

skrev Stian Ausland Omdal

Denne kunne også flyttes til Musikk - instrumenter - strengeinstrumenter.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg