Dobro, amerikansk gitar med resonansbunn av metall og lignende spillestil og klang som steelgitar. Dobroen har mekanisk forsterkning av lyden ved hjelp av metall-koner i gitarkroppen i stedet for gitarens vanlige resonanskasse av tre. Dobro er mye brukt i country.

Dobro er egentlig et varemerke. Navnet kommer av opphavsmennene Dopera Brothers, brødrene John, Louis og Robert Dopera. Firmaet de startet i 1928 fikk navnet Dobro Manufacturing Company. Siden 1993 eies rettighetene til varemerket av gitarprodusenten Gibson

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

26. februar 2009 skrev Geir Aunaas

Litt korreksjon til gjeldende artikkel:

Opphavsmenn til varemerket Dobro heter brødrene Dopyera (John, Louis & Robert) og firmaet som de startet heter: Dobro Manufacturing Company (grunnlagt 1928).

I dag eies rettighetene til varemerket av: Gibson Guitar Corp (siden 1993).

Dobro er en resonatorgitar, dvs en gitar med mekanisk forsterkning av lyden ved hjelp av metall-koner i gitarkroppen i steden for den vanlige resonanskassen av tre.

Dobro benytter en såkalt 'single inverted cone' i sine gitarer. Andre kjente design er: 'tri-cone' og 'biscuit'. Disse benyttes blant annet av National String Instrument Corp.Kan bidra med bilder, om dette er interessant.beste hilsen

GeirAu

31. mars 2009 svarte Geir Aunaas

Av Dobro gitarer finnes to hovedtyper / spillestiler:A - 'square-neck': Gitaren er utstyrt med en kraftig, firkantet hals og spilles liggende på fanget. Det benyttes gjerne finger-plekter og en 'steel-slide' som holdes i handa man vanligvis tar akkorder med. På grunn av den kraftige halsen, kan gitaren stemmes i mange forskjellige tonearter, både dur og moll. Veldig vanlig er 'åpen G' og 'åpen D' stemming. Denne gitar-typen brukes mye i blue-grass og country musikk.B - 'round-neck': Gitaren har en vanlig hals og spilles i ordinær gitar-posisjon. På akkord-handa brukes gjerne en 'bottle-neck' slide. Altså et rør som plasseres på en av fingrene (gjerne lille-fingeren) og som utøveren lar gli mellom bandene. Denne hals-typen tillater ikke like stram stemming som en 'square-neck'. Åpen D stemming er mye brukt. Denne gitar-typen brukes mye i blues musikk.

29. april 2013 skrev Stian Ausland Omdal

Denne kunne også flyttes til Musikk - instrumenter - strengeinstrumenter.

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.