Dobermann
Pelsen hos dobermann er svart eller brun med rustrøde tan-tegninger.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Dobermann er en tysk hunderase. Dobermann er den hurtigste og en av de mest elegante av de rene tjenestehundrasene, men den er enda mer brukt som selskapshund.

Beskrivelse

Hunden er middels stor, med kvadratisk, stram kropp. Mankehøyde er 68–70 cm for hannhunder og 63–67 cm for tisper. Den har langt, markert hode med flatt skalletak. Den har svakt markert stopp med langt, kraftig snuteparti og middels store, mandelformede øyeåpninger. Dobermann har høyt ansatte ører. Pelsen er kort, glatt, og hard, og er svart eller brun med rustrøde tan-tegninger.

Historie

Navnet kommer etter rasens «grunnlegger», skatteoppkreveren Louis Dobermann. Basert på tilfeldig innfangede hunder lagde Dobermann omkring 1870 en stamme. Hans avlsmål var bare å få hundene livsfarlig mannevonde, og det lyktes.

Etter hans tid ble noe pinscher krysset inn i rasen, som da fikk navnet dobermannpinscher. Omkring 1895 ble manchester terrier og greyhound krysset inn. Rasen ble edlere, men beholdt sin mannevonde arghet, som først ble avlet ut et stykke inn på 1900-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg