Foto av Johannes Høsflot Klæbo
Johannes Høsflot Klæbo staker for fullt på oppløpet under en sprint-konkurranse i 2017.
Foto av Johannes Høsflot Klæbo
Av /NTB.

Dobbelttak er en skiteknikk innen langrenn, der løperen bruker kraften i overkroppen og armene til å stake seg frem med skistavene.

Dobbelttak kalles også staking. Om løperen legger inn et fraspark mellom hvert av stavtakene, kalles det dobbelttak med fraspark.

Tidligere var dette en stilart som var forbeholdt flate deler av løypene eller slak nedoverbakke. Skiløperen brukte primært styrken i armene til å stake seg fremover og bøyde samtidig overkroppen dypt ned for å bidra til mer kraft i stavtaket. Teknikken endret seg imidlertid tidlig på 2000-tallet. Nå blir hele overkroppen og lårene brukt i hvert tak ved at man nærmest faller ned på stavene. Løperen svikter også lett i kneleddet for å bruke mest mulig av lårmuskulaturen. Den nye teknikken krever kraftig fysikk, spesielt i mageregionen.

Innen langløp har utøverne gått over til utelukkende å stake hele konkurransen, renn som ofte er på over 50 km. Innen ordinært langrenn er det etter hvert blitt innført såkalte stakefrie soner fordi FIS ønsker å beholde diagonalgang som en benyttet stilart i verdenscupenrenn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg