Dobbeltsalg er salg av samme ting til flere kjøpere.

Det kan være ulike årsaker til at det skjer et dobbeltsalg. For eksempel:

  • svikaktig hensikt fra selgerens side (for å få betalt flere ganger for samme ting)
  • på grunn av uklarhet om eiendomsforholdene (man er ikke sikker på hvem som eier tingen, og flere personer selger tingen før eiendomsforholdene er endelig avklart)
  • fordi flere representanter for samme selger selger samme ting, i uvitenhet om de andre representantenes disposisjoner (en representant vet ikke at en annen allerede har solgt tingen)

Svikaktig dobbeltsalg som påfører eller utsetter noen for tap, kan etter straffeloven § 385 straffes med bøter eller med fengsel inntil to år (eller med både fengsels- og bøtestraff).

Dobbeltsalg reiser to problemstillinger:

  1. Er det kjøper 1 eller kjøper 2 som får beholde tingen (som det bare er én av)?
  2. Hvilke rettigheter har den kjøperen som har betalt kjøpesummen til selgeren, men som ikke får beholde tingen?

Ved dobbeltsalg av løsøre, vil kjøper nr. 2 som regel få beholde tingen. Forutsetningen for dette er at kjøper nr. 1 har latt selgeren få beholde tingen i sin besittelse selv etter salget, at selgeren deretter har overlatt besittelsen av tingen til kjøper nr. 2, og at kjøper nr. 2 er i god tro, jf. lov om godtroerverv av løsøre 2. juni 1978 § 1. Den kjøperen som ikke får beholde tingen, vil ha et krav på å få kjøpesummen han har betalt tilbake fra selgeren.

Ved dobbeltsalg av fast eiendom er tinglysingstiden avgjørende for hvem av kjøper nr. 1 og kjøper nr. 2 som får beholde eiendommen. Den av kjøperne som først får tinglyst sitt kjøp får i utgangspunktet beholde eiendommen, jf. lov om tinglysing 7. juni 1935 § 20 og § 21.Den kjøperen som ikke får beholde tingen, vil ha et krav på å få kjøpesummen han har betalt tilbake fra selgeren.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg