Distansevern, også kalt impedansvern, er en type vern som brukes til kortslutningsbeskyttelse av kraftlinjer/kabler på høyere spenningsnivåer, som regionalnett og sentralnettet.

Det spesielle med et distansevern er at det kan innstilles til å dekke forskjellige soner. Hver sone har en bestemt utstrekning som definerer hvor langt vernet ser. Den første sonen kan for eksempel dekke momentan utkopling på 80 prosent av kraftlinjen. Den andre sonen vil dekke resten av linjen og er tidsforsinket (typisk 0,3 sekund). For å oppnå momentan utkopling av hele linjen er det vanlig å benytte to uavhengige ledningsforbindelser mellom vernene i hver linjeende. Over disse ledningene kommuniserer vernene med hverandre. Da kan man oppnå at vernene bare gir momentan frakopling ved linjefeil og ikke ved overrekkende feil, for eksempel feil på samleskinner eller andre utgående linjer i stasjonen.

Distansevern gir hurtig og selektiv frakopling ved kortslutninger, men gir ikke alltid sikker utkopling ved høyohmige feil (som trefall mot linjer). Høyohmige feil må dekkes av andre typer vern, for eksempel følsomme jordfeilvern.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg