diskrimineringsloven om seksuell orientering

Artikkelstart

Diskrimineringsloven om seksuell orientering er en tidligere lov med formål å fremme likestilling uavhengig av seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk. Loven ble opphevet 1. januar 2018 og er erstattet av likestillings- og diskrimineringsloven, som også gir regler om diskriminering knyttet til andre diskrimineringsgrunnlag.

Faktaboks

Også kjent som
Lov av 21. juni 2013 nr. 58 om forbud mot diskriminering på grunn av seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk.

Diskrimineringsloven om seksuell orientering av 2013 trådte i kraft 1. januar 2014.

Før loven ble vedtatt var vernet mot diskriminering på grunn av seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk begrenset. Diskriminering på grunn av seksuell orientering var forbudt i arbeidslivet (arbeidsmiljøloven kap 13) og i boliglovgivningen. Et vern mot diskriminering på grunn av transseksualisme ble tolket inn i likestillingslovens (1978) forbud mot kjønnsdiskriminering.

Denne loven utvidet diskrimineringsvernets virkeområde markert når det gjaldt seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk. Loven forbød diskriminering og stilte krav om aktivt arbeid for likestilling. Den ga også regler om håndheving av loven, og om rettslige reaksjoner dersom loven ble brutt.

Loven ble vedtatt samtidig med at tre andre lover ble vedtatt i nye versjoner: diskriminerings- og tilgjengelighetsloven, likestillingsloven og diskrimineringsloven om etnisitet. Hensikten var å sikre et mer enhetlig vern mot diskriminering i norsk rett, og lovene var i hovedsak bygget opp på samme måte.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg