Diskoskast, øvelse i friidrett, lengdekast med diskos (av gr. 'skive'), en sirkelrund skive med form som to tallerkener lagt mot hverandre.

En moderne diskos er laget av tre, glassfiber, kevlar el.l. med metallbeslag langs kanten og innlagte metallplater i midten som tyngde. I seniorklassen er vekten 2 kg for menn og 1 kg for kvinner. Barn og ungdom benytter lettere diskoser ned til 0,6 kg (avhengig av kjønn og alder).

Man kaster fra en nedsenket sirkelflate (ring) med diameter 2,5 m og ut i en kastsektor på 34,92°. Ringen har dekke av asfalt, betong el.l. og er begrenset av et ca. 2 cm høyt jernbånd i plan med banen rundt. Den er omgitt av et beskyttelsesbur av netting med åpning mot kastsektoren.

Utøveren lar diskosen hvile under håndflaten ved å gripe om oversiden med fingrene rundt kanten. I moderne kastteknikk starter man bakerst i ringen og roterer 1 ½ gang fremover før diskosen slynges ut med strak arm og roterer gjennom luften. Kastet blir underkjent (dødt kast) hvis man trår på kanten av eller utenfor ringen under kastet, forlater ringen før diskosen har landet, ikke forlater ringen fra bakre halvpart etter kastet, eller diskosen lander utenfor kastsektoren. Kastlengden måles fra nærmeste nedslagspunkt til innsiden av ringens jernbånd og avrundes ned til nærmeste cm. I større konkurranser har alle deltakere i finalen tre kast, deretter kaster de åtte beste ytterligere tre ganger.

Diskoskast var en populær øvelse i oldtiden i Hellas, bl.a. øvelse i antikk femkamp i de olympiske leker; senere tatt opp av romerne. Diskosen var vanligvis tyngre enn den moderne utgaven og laget av stein, tre eller metall. I såkalt antikk stil kastet man fra en plattform og uten rotasjon. Dette var OL-øvelse i 1906 og 1908. Diskoskast fristil ble tatt opp på det olympiske program fra starten i 1896 (kvinner 1928), dessuten var diskoskast sammenlagt (etter kast med begge hender) OL-øvelse i 1912. Amerikaneren Al Oerter vant fire OL-gull på rad (1956–68). Diskos er også øvelse i femkamp og tikamp for menn.

I Norge er NM i diskos arrangert for menn fra 1896 (t.o.m. 1926 som sammenlagt begge hender), for kvinner fra 1947. Norges fremste diskoskastere har vært Knut Hjeltnes (fjerdeplass i OL) og Mette Bergmann (EM-bronse).

Per 25. jan. 2011 er verdensrekorden for menn 74,08 m (Jürgen Schult, DDR, satt i 1986) og for kvinner 76,80 m (Gabriele Reinsch, DDR, satt i 1988). Den norske rekorden for menn er 69,62 m (Knut Hjeltnes, satt i 1985) og for kvinner 69,68 m (Mette Bergmann, satt i 1995).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.