Diseblot
Et diseblot, tolket av den svenske kunstneren Johan August Malmström.
Av .

Diseblot er offerseremonier, eller blot, holdt til ære for diser. I den norrøne religionen er diser en betegnelse for kvinnelige makter. De viktigste grupperingene av diser er åsynjer, valkyrjer og norner, men også kvinnelige jotner og alver regnes blant disene.

I vikingtiden ble diseblotene sannsynligvis oftest utført på gårdene, og trolig særlig vært ivaretatt av kvinner. I Víga-Glúms saga fortelles det at folk feiret diseblot om vinteren. I Egil Skallagrimson saga fortelles det om et diseblot som ble holdt om høsten. Dette diseblotet hadde form av et stort gjestebud hvor det ble drukket mye øl.

I Uppsala, i det gamle Sveariket, ble det holdt offentlige diseblot i forbindelse med et årlig marked kalt distingen, som fant sted på senvinteren. Snorre nevner dette i Ynglinga saga og Olav den helliges saga.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Holtsmark, Anne: Norrøn mytologi: tro og myter i vikingtiden, 1970.
  • Lind Idar, Norrøn mytologi fra A til Å. Oslo 2007. ISBN978-82.521-6564-7
  • Näsström, Britt-Mari: Blot : tro og offer i det førkristne Norden, 2001, isbn 82-530-2146-1.
  • Steinsland, Gro: Norrøn religion: Myter, riter, samfunn, 2005.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg