kufiske mynter

Kufiske sølvmynter (dirham) fra perioden 711 til 883, funnet i Lublin i Polen.

dirham

Dirham sølvmynt av Umar ibn Abd al-Aziz fra 718 evt.

Av .
Lisens: CC BY SA 2.5

Dirham er sølvmyntenheten i det arabiske myntsystemet fra 600- til 1400-tallet.

Faktaboks

Uttale
dirhˈam
Etymologi
arabisk, fra latin og gresk drakhma

Myntens verdi var bestemt av vekten og verdien av metallet den var laget av. Vekten av mynten ble fastsatt av kalifen Umar ibn al-Khattab, som bestemte at 10 dirham skulle tilsvare 7 dinarer (arabisk gulldinar). Vekten av en dirham ble da 2,975 gram.

Mynten hadde sin største utbredelse mellom år 800 og 1000. Innholdet av sølv var da høyt, men senere ble sølvgehalten mindre, og mynten ble etter hvert preget i kobber eller billon. I tillegg til utbredelsen i den arabiske verden, ble den også brukt som valuta i Europa i det 10. til 12. århundre.

Myntfunn, blant annet i Skottland og Dublin, viser at vikingtidens internasjonale handel brakte betydelige mengder av dirham til Øst-Europa og Nord-Europa, deriblant til Norge. Vikingene brukte dem som bullion mynter for deres vekt i sølv, men også for å smelte dem om til barrer og brosjer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg