Bærer, granitt, 162x58,3x54 cm., utført av Kristian Blystad 1993-1994. I utstillingskatalogen Kristian Blystad, Henie-Onstad Kunstsenter og Galleri K 1994, omtaler Harald Flor Blystads metode som taille directe: "det ideelle utgangspunktet ligger i å spore sitt skulpturelle tema i blokka".
Nasjonalmuseet, Oslo.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Anröchter Dolomit, dolomitt fra Westfalen, 36x464x110 cm., utført av Ulrich Rückriem 1988. Tolv deler av samme steinblokk er satt sammen igjen i et system. Blokkens snittflater og borehull er synlige.
/Nasjonalmuseet, Oslo.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Direkte hugging er en skulpturell teknikk.

Den franske betegnelsen er taille directe.

Kjennetegn

Direkte hugging har følgende kjennetegn:

  • Ved direkte hugging arbeider billedhuggeren direkte og fysisk med materialet, fortrinnsvis stein eller tre.
  • Direkte hugging skal ta vare på materialets egenskaper i det ferdige kunstverket. Slike egenskaper er farge, grad av hardhet og tekstur.
  • Spor etter huggingen blir ikke fjernet.
  • Direkte hugging reflekterer ofte en nasjonal eller lokal tilknytning. Lokale håndverkstradisjoner er aktive ressurser.
  • Direkte hugging er knyttet til ideen om at billedhuggeren fjerner overflødig materiale i den hensikt å avdekke en indre, skjult form.

Historikk

Direkte hugging er en teknikk som går tilbake til forhistorisk tid. Direkte hugging er typisk for kunst som befinner seg utenfor den akademiske tradisjonen. Det gjelder for eksempel folkekunst, skulptur i afrikanske land og blant urfolk i Nord-Amerika.

Men teknikken vant på nytt frem utover på 1900-tallet. Constantin Brancusi og André Derain regnes som moderne pionerer med hensyn til direkte hugging. Andre aktuelle navn er Barbara Hepworth og Henry Moore.

I Norge har Kristian Blystad skapt flere kunstverk som er basert på direkte hugging.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Mørstad, Erik (1992). Skulpturleksikon. Begreper og betegnelser i billedhuggerkunsten. Oslo: ad Notam Gyldendal
  • Rockwell, Peter (1993). The Art of Stoneworking. A Reference Guide. Cambridge: Cambridge University Press

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg